Ulcerul gastroduodenal. Consideratii generale

0
27

Dr. Letitia Ţugui, medic gastroenterolog, Clinica Academica

Ulcerul este definit ca fiind o leziune a suprafetei tractului digestiv. Netratata la timp, aceasta leziune are tendinta de a se adanci in profunzimea mucoasei gastrice, declansand craterul ulceros. Ulcerul duodenal este tipul de ulcer cel mai raspandit.

Principala simptoma a ulcerului gastroduodenal este senzatia de arsura localizata la nivelul stomacului. in cazul pacientilor tineri, afectiunea debuteaza zgomotos. La pacientii varstnici, boala este demascata de hemoragia digestiva. in aceasta situatie, apar simptome precum greata, varsaturile sau intoleranta alimentara.

Ad in title

Diagnosticul ulcerului gastroduodenal poate fi stabilit endoscopic sau radiologic. Aceste investigatii indica anumite modificari care contureaza afectiunea. Pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine, medicul gastroenterolog poate recomanda si efectuarea unui test histologic care sa stabileasca diferenta dintre ulcerul duodenal si cancerul gastric.

Cauza care determina aparitia ulcerului gastroduodenal este dezechilibrul dintre factorii de aparare ai organismului si cei de agresiune. Secretia de peptina sau administrarea medicamentelor antiinflamatoare nonsteroidiene sunt alti factori favorizanti.

Articolul precedentViagra, inlocuita cu un unguent!
Articolul următorAsigurarile private de sanatate castiga teren