Mai multe oraşe şi staţiuni balneare flamande de pe litoralul Belgiei au anunţat duminică interzicerea accesului ”turiştilor de o zi” pe perioada valului de caniculă în urma unor incidente cauzate de nerespectarea măsurilor împotriva pandemiei de COVID-19.

Comunele Knokke-Heist şi Blankenberge au luat această decizia pentru a ”garanta securitatea publică”, au precizat edilii.

Mai multe persoane au fost arestate sâmbătă la Blankenberge după izbucnirea unui conflict între grupuri de turişti pe plajă. Un grup de tineri a fost somat să plece de pe plajă după ce a refuzat să respecte măsurile de securitate impuse pentru stăvilirea pandemiei. Turiştii au protestat violent fiind necesară intervenţia poliţiei.

Comuna Knokke a adoptat o măsură similară în urma a ”zeci de incidente, atât pe timpul zilei, cât şi noaptea”, se mai explică în comunicat.

Consiliul comunal a considerat în această situaţie ”că este obligaţia sa să ia măsuri drastice. Pentru a garanta securitatea publică, turiştii de o zi nu vor mai putea intra” în staţiunea balneară.

Puncte de control vor fi instalate începând de duminică la intrarea în comună, iar cei care sosesc trebuie să deţină o ”dovadă” justificativă: locuiesc în oraş, sunt cazaţi la o unitate sau hotel, muncesc în oraş.

Belgia se confruntă de sâmbătă cu un val de caniculă prognozată pentru mai multe zile, cu temperaturi de peste 35 de grade Celsius.