Trichineloza: Dr. Virgil Musta explică cum se manifestă boala

0
51

Dr. Virgil Musta, şeful Secţiei Infecţioase 2 de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, a explicat că trichineloza, boala parazitară care are loc în urma consumului de carne crudă sau insuficient preparată termic, provenită de la animale infestate, evoluează în trei faze.

Astfel, în primă fază, faza intestinală, se manifesta ca o toxiinfecție alimentară, cu scaune moi, grețuri, vărsături, colici abdominale.

„Primele simptome apar la două-trei zile, până la o săptămână de la ingestia cărnii parazitate. Dacă boala este descoperită în această fază, tratamentul este eficient și paraziții nu se mai pot multiplica”, a explicat dr. Virgil Musta.

Faza a doua a bolii este faza migrării parazitului prin sânge în mușchi, când, din cauza reacției organismului, apar simptome ca febra, dureri de cap și la nivelul ochilor, erupții cutanate, dureri musculare, edem facial și chiar hemoragii, a explicat medicul.

„Dacă afectarea cuprinde și mușchii respiratori, pot apărea tulburări de respirație. Această fază durează între două și patru săptămâni, după care simptomatologia cedează. În această etapă, medicația tiparazitară este mai puțin eficientă, obiectivul principal al tratamentului fiind diminuarea simptomatologiei și a manifestărilor alergice care se produc și care pot afecta sever organismul”, a adăugat dr. Virgil Musta.

În faza a treia a bolii, dacă ajung în mușchi, larvele se închistează, apoi se calcifică producând tulburări de funcționare a acestora.

„În această faza, singurul lucru ce ne rămâne de făcut este să favorizăm calcificarea chistelor. În infestațiile severe, inflamația poate determina complicații cardiace, precum miocardita, insuficiență cardiacă, aritmii, complicații neurologice, precum encefalita, meningita, tulburări vizuale sau auditive, convulsii, sau complicații pulmonare, precum pneumonita, pleurezie. Decesul poate surveni din cauza miocarditei sau a encefalitei”, a afirmat dr. Virgil Musta.

Șeful Secţiei Infecţioase 2 de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara a explicat că trichineloza este o boală parazitară produsă de trichinella spiralis, un nematod, vierme cilindric, ce ajunge în corpul uman prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, provenită de la animale infestate, cel mai frecvent porci, mistreți sau urși.

Potrivit medicului Virgil Musta, după ingestia acestor alimente, paraziții ajung în intestinul omului, unde se înmulțesc și apoi pătrund prin mucoasa intestinală în sânge, iar de aici, ajung în mușchii striați, unde se închistează, afectând funcționarea corespunzătoare a acestora. Paraziții pot ajunge însă și în alte organe, precum inima, plamânii sau chiar în sistemul nervos, ceea ce duce la apariția unor complicații severe, ce pot cauza chiar decesul. Cu cat parazitarea este mai intensă, cu atât forma clinică de boală este mai severă.

Medicul Virgil Musta recomandă ca cei care sacrifică porcul să verifice carnea printr-un examen trichineloscopic realizat la medicul veterinar. De asemenea, dacă dupa două, trei zile de la consumul de carne se prezintă semnele unei toxinfecții alimentare, pacientul să se prezente de urgenta la medic, pentru a începe tratamentul specific.

Articolul precedentIohannis:Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, prilej de a condamna ferm formele de discriminare
Articolul următorProf.dr. Streinu-Cercel: Următorul val pandemic, cel mai probabil, la începutul lui 2022