Tratamentul compensat sau gratuit cu noi molecule pentru hepatita C, accesibil doar bolnavilor cu stadiul IV de fibroza

0
454

Noile medicamente pentru tratamentul pentru hepatita C sau ciroza hepatica vor fi disponbile conditionat in lista medicamentelor compensate si gratuite. Mai precis, doar bolnavii cu stadiul IV de fibroza si pentru care nu exista alte optiuni in ceea ce priveste terapia vor putea beneficia de gratuitate sau compensare a noului tratament, conform celor spuse de catre Vasile Ciurchea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

„Noul tratament pentru hepatita C va fi administrat bolnavilor cu stadiul IV de fibroza si fara alternativa terapeutica”, a declarat Ciurchea intr-un comunicat de presa.

„Niciun stat, indiferent cati bani are, nu isi poate permite in acest moment sa trateze toti pacientii infectati cu virusul hepatitei C. Romania este printre primele tari europene care introduce noua terapie”, a explicat Nicolae Banicioiu, Ministrul Sanatatii, potrivit aceluiasi comunicat.

Anuntul vine in contextul finalizarii negocierilor pentru contractele tip cost-volum-rezultat pentru noile molecule cu indicatii in terapia fara interferon.

in baza acestui tip de contract, CNAS va deconta tratamentele pentru hepatita C doar pentru pacientii pentru care dau rezultate. Compania care va furniza noile molecule va trebui sa suporte o serie de investigatii, pe de-o parte: viremiile de initiere si finale ale pacientilor si fibroscan pentru stabilirea gradului de fibroza si sa asigure un program de monitorizare a pacientului, pe de alta parte, pentru garantarea rezultatului medical.

„Tratamentul trebuie sa fie corect administrat, monitorizat foarte atent de catre medicul specialist si medicul de familie, pentru ca virusul sa nu devina rezistent la tratament, iar pacientul sa nu ajunga in situatia in care nu mai exista solutie pentru boala sa”, a mai spus Ministrul Sanatatii.

Negocierile contractelor pentru noile molecule cu indicatii in terapia fara interferon au fost demarate in urma cu trei luni, in 10 iunie, timp in care au avut loc 33 de sedinte de negociere directa intre Comisia de Negociere a CNAS si companiile-detinatoare de autorizatii de punere in piata a respectivelor molecule.

Potrivit aceleiasi surse, va exista un termen legal de 15 zile pentru depunerea documentatiei de catre compania castigatoare, pentru incheierea contractului, care va fi elaborat ulterior de catre CNAS.

„Este o noutate pentru CNAS acest tip de contracte. Am urmarit ca procesul de negociere sa fie echitabil si transparent pentru toti participantii la procesul de negociere. Pe parcursul acestui proces am avut consultari cu Consiliul Concurentei, in vederea respectarii cadrului de reglementare in domeniul practicilor concurentiale. Interesul nostru a fost ca prin incheierea acestor contracte sa asiguram pacientilor accesul la tratamente inovatoare”, a mai declarat presedintele CNAS.

Pentru toate moleculele vor fi elaborate protocoale terapeutice care urmeaza sa fie aprobate de catre comisiile de experti ale CNAS.

Contractele aferente vor intra in vigoare in prima zi a lunii care ii urmeaza celei in care Hotararea de Guvern prin care noile molecule cu indicatii in terapia fara interferon vor fi incluse in lista de medicamente compensate si gratuite va fi publicata in Monitorul Oficial.

Articolul precedentSpitalul „Grigore Alexandrescu” va avea din octombrie un Centru de Excelenta in Chirurgie Cardiaca, dintre cele mai bune din Europa
Articolul următorProf. univ. dr. Alexandru Oproiu: Hepatita C va fi prima maladie infectioasa virala care va disparea prin tratament