Tratamente pentru coronavirus: un studiu clinic european, lansat duminică

0
248

Un studiu clinic european ce va fi realizat pe un total de 3.200 de pacienţi a fost lansat duminică în cel puţin şapte ţări din UE pentru a testa patru tratamente experimentale împotriva noului coronavirus, a anunţat Ministerul Sănătăţii din Franţa, citat de AFP.

Cele patru tratamente testate pe scară largă vizează următoarele molecule: Remdesivir, Lopinavir în combinaţie cu Ritonavir (care poate fi sau nu asociat cu interferon beta) şi Hidroxiclorochină, potrivit unui comunicat publicat de Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetări Medicale (INSERM), organismul care coordonează cercetările medicale în Franţa, potrivit Agerpres.

„Studiul va include 3.200 de pacienţi europeni din Belgia, Olanda, Luxemburg, Marea Britanie, Germania şi Spania, poate şi din alte ţări, inclusiv cel puţin 800 din Franţa, spitalizaţi din cauza COVID-19 într-un serviciu medical sau direct la reanimare”, precizează comunicatul INSERM.

„La acest studiu participă bolnavi pe care îi tratăm în spital sub strictă supraveghere şi care au acces la aceste molecule, pentru a testa eficacitatea asupra virusului şi asupra evoluţiei lor clinice”, a precizat profesorul Jerome Salomon, directorul general pentru Sănătate (DGS) din Franţa, într-o informare de presă. „Este foarte important să îl desfăşurăm cu rapiditate şi în aceste condiţii”, a adăugat expertul francez.

Tratamente pentru coronavirus: Studiul include în special Hidroxiclorochina

„Denumit ‘Discovery’, studiul include în special Hidroxiclorochina”, a continuat profesorul Salomon.

După apariţia noului coronavirus în China, profesorul Didier Raoult, directorul Institutului Spitalului Universitar (IHU) Mediterranee Infection din Marsilia, apără folosirea clorochinei împotriva bolii. Această utilizare a generat rezerve în rândul multor specialişti, care consideră că studiile realizate de acest expert pe un grup de 24 de pacienţi nu răspund tuturor criteriilor necesare.

„Acest studiu a permis obţinerea unor rezultate interesante, care au fost de altfel publicate în International Journal of Antimicrobial Agents”, a explicat profesorul Salomon.

Testul va fi „adaptiv” şi „foarte repede tratamentele experimentale ineficiente vor putea fi abandonate şi înlocuite cu alte molecule care vor apărea în urma cercetării ştiinţifice”, a subliniat în acelaşi comunicat publicat de INSERM Florence Ader, specialistă în boli infecţioase la spitalul Crucii Roşii din cadrul Spitalului Universitar din Lyon, care va coordona acest proiect.

Un alt studiu clinic internaţional va fi lansat „sub egida Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), acesta primind numele de ‘Solidarity'”, au precizat specialiştii de la INSERM.

Articolul precedentPersonalul medical infectat cu SARS-COV-2 la SJU Suceava, internat în secția extinsă de Boli Infecțioase
Articolul următorAl patrulea deces cauzat de coronavirus în România