Tratament pentru COVID-19: OMS recomandă să nu stocăm dexametazona

0
431

Organizaţia Mondială a Sănătăţii atenţionează că dexametazona nu trebuie stocată sau utilizată în forma uşoară a bolii COVID-19.

Reprezentanţii OMS amintesc că studiul realizate în Marea Britanie a constatat că dexametazona a redus mortalitatea în rândul pacienţilor care necesita oxigenare.

De asemenea, OMS atenţionează că dacă dexametazona are efecte secundare grave dacă nu este administrată corect.

Dexametazona reduce mortalitatea cu o treime la pacienţii cei mai grav bolnavi de COVID-19, potrivit primelor rezultate ale unui studiu clinic de amploare, calificat drept ”un pas important înainte”.

„Dexametazona este primul medicament despre care se constată că îmbunătăţeşte supravieţuirea în cazurile de COVID-19″, au indicat într-un comunicat responsabili din cadrului studiului britanic Recovery.

Potrivit acestora, ”un deces din opt ar putea fi evitat datorită acestui tratament la pacienţii ventilaţi artificial”.

„Acesta este un pas important înainte în căutarea de noi modalităţi de tratare a pacienţilor cu COVID”, a declarat într-un alt comunicat profesorul Stephen Powis, directorul medical al NHS.

„Beneficiul în ceea ce priveşte supravieţuirea este semnificativ la pacienţii care sunt îndeajuns de bolnavi pentru a necesita oxigen, pentru care dexametazona ar trebui să devină de acum înainte tratamentul de bază”, a precizat unul dintre autorii studiului Recovery, profesorul Peter Horby de la Universitatea Oxford.

„Dexametazona nu este scumpă, este deja comercializată şi poate fi folosită imediat pentru a salva vieţi în întreaga lume”, a adăugat el.

Acest medicament este deja utilizat în numeroase afecţiuni pentru efectul său puternic antiinflamator.

În cadrul studiului Recovery, 2.104 pacienţi au primit acest tratament (pe cale orală sau intravenoasă), timp de 10 zile. Prin comparaţie cu 4.321 de alţi pacienţi cărora nu le-a fost administrat, cercetătorii au concluzionat că tratamentul a redus cu o treime mortalitatea la pacienţii ventilaţi mecanic.

În plus, mortalitatea a fost redusă cu o cincime la pacienţii cu simptome mai uşoare, cărora le-a fost administrat oxigen printr-o mască, fără intubare.

Pe de altă parte, tratamentul nu a demonstrat niciun beneficiu în cazul pacienţilor care nu necesitau asistenţă respiratorie.

Martin Landray de la Universitatea Oxford, unul dintre autorii studiului clinic, a declarat că dexametazona, un medicament utilizat încă din anii ’60, s-ar putea dovedi un mijloc ”remarcabil de ieftin” pentru combaterea pandemiei de coronavirus.

Nu există niciun vaccin contra noului coronavirus, care a infectat peste 8 milioane de persoane la nivel mondial – potrivit cifrelor oficiale – de la răspândirea sa din centrul Chinei, la sfârşitul anului 2019. Peste 430.000 de decese au fost confirmate în rândul persoanelor testate pozitiv cu acest virus.

Studiul clinic Recovery a fost lansat în aprilie pentru testarea unei game de tratamente potenţiale contra COVID-19, printre acestea numărându-se dexametazona şi hidroxiclorochina, notează Reuters. Testele cu hidroxiclorochină au fost sistate la începutul acestei luni după ce Horby şi Landray au declarat că rezultatele au demonstrat că substanţa este ”inutilă” în tratarea pacienţilor cu COVID-19.

În cadrul studiului au fost incluşi peste 11.500 de pacienți, randomizați la următoarele tratamente, ori niciun tratament suplimentar:

  • Lopinavir-Ritonavir (utilizat frecvent pentru tratarea HIV)
  • Dexametazona cu doze mici (un tip de steroizi, care de obicei este folosit pentru a reduce inflamația)
  • Hidroxiclorochina (care a fost oprită din cauza lipsei de eficacitate)
  • Azitromicină (un antibiotic frecvent utilizat)
  • Tocilizumab (un tratament antiinflamator administrat prin injectare)
  • Plasma convalescentă (colectată de la donatorii care și-au revenit din COVID-19 și conține anticorpi împotriva virusului SARS-CoV-2).
Articolul precedentMinistrul german al Sănătăţii: În pofida numărului mai mic de contaminări, virusul este încă acolo
Articolul următorCreştere semnificativă a numărului de cazuri noi de coronavirus în România: Alte 321 de persoane, infectate