Transplant de ficat şi rinichi la Iaşi: Trei vieți au fost salvate

0
582

Agenția Națională de Transplant a anunțat că trei vieţi au fost salvate prin transplant de ficat şi rinichi la Iaşi, după ce o familie a fost de acord cu donarea de organe.

Astfel, la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof.Dr. N. Oblu” Iaşi s-a realizat cea de-a cincea intervenţie de prelevare de organe din acest an, de la o pacientă de 50 de ani, aflată în moarte cerebrală.

Echipa ATI şi de coordonare a spitalului din Iaşi, formată din dr. Ecaterina Olaru şi dr. Anca Rotaru, alături de coordonatorul regional de transplant, dr. Raluca Neagu Movilă, au făcut posibil să fie pornite resorturile speranţei pentru alţi pacienţi.

De asemenea, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon” Iaşi, echipa coordonată de Prof. Dr. Cristian Lupaşcu a încheiat cu succes intervenţia de transplant hepatic, salvând viaţa unui pacient de 54 de ani.

La Spitalul Clinic „Dr. C.I.Parhon” Iaşi, sub coordonarea Prof. Dr. Adrian Covic, alţi 2 pacienţi, o femeie de 52 de ani şi un bărbat de 54 de ani, aflaţi de mai mulţi ani în dializă, au primit şansa la o viaţă mai bună prin transplant renal.

Anul acesta, în România au fost realizate 194 de intervenţii de transplant organe, respectiv patru transplanturi de cord, unul de plămâni, 139 intervenţii transplant rinichi, din care 96 de la donator in moarte cerebrala, şi 50 transplanturi de ficat, din care 44 de la donator aflat în moarte cerebrală.

 

Articolul precedentEvaluarea gradului de risc al unui nodul pulmonar, cu ajutorul unui soft post-procesare l
Articolul următorSUUMC și COPAC, proiect pentru depistarea cancerului colorectal cu peste 50.000 de beneficiari