Transparență decizională: Metodologia pentru obținerea de competențe în ”supravegherea, prevenirea și limitarea infecțiilor asociate asistenței medicale”

0
405

Ordinul privind aprobarea programului, curriculumului de pregătire și a Metodologiei în vederea obținerii de competențe în ”supravegherea, prevenirea și limitarea infecțiilor asociate asistenței medicale” pentru asistenții medicali din serviciile de prevenire a infecțiilor asociate asistenței medicale (SPIAAM) a fost publicat de Ministerul Sănătății în transparență decizională.

”Se propune de asemenea curriculumul de pregătire, coordonatorul național de program, lista responsabililor de program și lista lectorilor din cele 5 centre de pregătire, precum și metodologia și tematica examenului de obținere a competenței”, se arată în referatul de aprobare a proiectului de act normativ.

Potrivit proiectului, cursurile de formare pentru asistenții medicali vor avea o durată de 4 luni (192 de ore, din care 60 de ore pregătire teoretică și 132 de ore pregătire practică) și se vor desfășura în cinci centre de pregătire: Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Târgu Mureș și Timişoara.

La finalul cursului, participanții vor fi evaluați printr-un examen scris și o probă de abilităţi/manualităţi – proiect prin rezolvarea unor situaţii practice.

La programul de formare vor avea acces asistenţii medicali cu drept de liberă practică, cu sau fără studii universitare.

Prin obţinerea competenţelor de prevenire, supraveghere şi limitare a IAAM, absolvenții cursurilor pot efectua activităţi în cadrul compartimentelor sau serviciilor de profil din spitale, acţiuni de coordonare (director de îngrijiri, coordonatori de programe de sănătate în domeniu), de training şi de participare în echipele de cercetare.

“Scopul programului este de a forma asistenţi medicali cu competenţe în prevenirea, supravegherea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale (IAAM), fiind astfel capabili să aplice şi să monitorizeze măsurile de prevenire şi control a infecţiilor pe parcursul activităţilor lor curente. Obiectivele generale urmăresc implementarea măsurilor de prevenire a IAAM; creşterea calităţii sistemului de supraveghere al IAAM ; dezvoltarea activităţilor de limitare a IAAM”, se arată în proiect.

Drepturile şi obligaţiile dobândite de deţinătorul atestatului

Potyrivit documentului, deţinătorul atestatului poate: să coordoneze sau să participe la desfăşurarea activităţilor de prevenire, supraveghere şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale;  se implică în declanşarea unor acţiuni de prevenire şi combatere a infecţiilor  asociate asistenţei medicale ; pune în aplicare măsurile tehnice necesare pentru prevenirea şi combaterea infecţiilor asociate asistenţei medicale; participă împreună cu medicul la acţiuni de consiliere pentru luarea unor măsuri administrative; să desfăşoare activităţi de formare a altor categorii de asistenţi medicali sau a personalului de îngrijire cât  şi participarea la proiecte cercetare în domeniu ; să contribuie la actiunile desfăşurate de compartimentele  de management a calităţii pentru elaborarea documentaţiei în vederea acreditării/reacreditării unitaţilor medicale .

De asemenea, deţinătorul atestatului are obligaţia să respecte principiile etice şi de lucru în echipă.

Curriculum de pregătire și Metodolgia examenului de obținere a atestatului pot fi consultate AICI

Articolul precedentCrucea Roșie Română are un nou canal de YouTube
Articolul următorMuzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suțu: Vernisajul expoziției tematice „Leacuri și remedii din drogheriile bucureștene. O călătorie arheologică în secolul XIX”