Numărul cazurilor de intoxicație după ingerarea gelurilor de igienizare a mâinilor a crescut în rândul copiilor spanioli, aceste produse regăsindu-se peste tot pe fondul pandemiei, scrie Reuters.

Institutul Spaniol de Toxicologie și Criminalistică a anunțat astăzi, 14 octombrie, că totalul intoxicațiilor înregistrate în 2020 după ingerarea acestor tipuri de geluri dezinfectante este de 874, de aproape 10 ori numărul raportat în întreg anul 2019.

Potrivit sursei citate, aproape două treimi din cazurile cu acest tip de intoxicație au fost copii, în special copii mici. Cei mai mulți au înghițit gelul dezinfectant, iar într-un procent mai mic și-au atins ochii sau au inhalat produsul.

”Cele mai frecvente simptome au fost iritarea tractului digestiv, vărsături, diaree, tuse, ochi roșii, lacrimi sau vedere încețoșată”, se arată într-un raport al Institutului Spaniol de Toxicologie și Criminalistică.

Au fost și cateva cazuri de intoxicație gravă cu astfel de substanțe, dar au fost înregistrate în rândul adulților și nu s-au soldat cu decese, potrivit purtătoarei de cuvânt a Ministerului Justiției spaniel, care supraveghează Institutul.

În Spania, dozatoarele cu gel dezinfectant sunt disponibile în toate gările, magazinele, școlile și băile publice, precum și în locuințe și mașini, mai scrie Reuters.

Cu aproape 900.000 de cazuri înregistrate de COVID-19 și mai mult de 33.000 de decese, Spania este cea mai afectată țară din Europa de Vest, iar autoritățile au impus măsuri restrictive în mai multe regiuni, inclusiv Madrid, pentru a limita răspândirea bolii.

De altfel, mai multe instituții de sănătate din întreaga lume au avertizat asupra necesității prudenței în utilizarea și depozitarea gelurilor pentru igienizarea mâinilor deoarece acestea conțin întotdeauna un agent de dezinfectare toxic, precum alcoolul metilic.