Topul țărilor cu cei mai deprimați cetățeni și consecințele asupra sănătății mintale

0
159

Pandemia COVID-19 a determinat o altă criză de sănătate: o creștere cu 25% a prevalenței anxietății și a depresiei la nivel mondial. 

Potrivit unui studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății(OMS), sănătatea mintală a tinerilor, femeilor și lucrătorilor din domeniul sănătății a fost cea mai grav afectată.

Depresia afectează aproximativ 280 de milioane de oameni din întreaga lume și a fost citată drept „cel mai mare contributor la dizabilitățile globale” de către OMS .

Țările sărace, mai puțin afectate de depresie

Statele Unite ocupă locul 29 în lume în ceea ce privește prevalența tulburărilor depresive, cu o rată de aproximativ 5%, sau aproximativ 15 milioane de americani, estimat că suferă de o formă de depresie, fiind însă cea mai mare țară din top 30 de țări cu cele mai mari rate de depresie iar statele cu cea mai mică depresie includ populații cu venituri mici din Asia de Sud – cum ar fi Brunei, Myanmar, Timor-Est și Mali – unde se raportează că mai puțin de 2,5% din numărul de cetățeni suferă o tulburare de acest fel.

Compararea ratelor de sănătate mintală între țări vine cu limitări, deoarece stigmele culturale, disponibilitatea și accesibilitatea îngrijirilor de sănătate mintală pot contribui la disparități; țările mai sărace, de exemplu, au de obicei rate mai scăzute de tulburări mintale raportate în comparație cu alte state unde veniturile sunt mai mari.

În ce țări sunt cei mai deprimați cetățeni

Un studiu al Global Burden of Disease a realizat un top al primelor 10 țări cu cele mai deprimate popoare, măsurate în procentul populației afectate.

Astfel, primele trei țări în acest clasament sunt Groenlanda, Grecia și Spania.

În Groenlanda, rata tulburărilor depresive este de 6,61% iar cea a tuturor tulburărilor mintale 17,85%, urmează Grecia, cu 6,52%, respectiv 17,67% și Spania, cu rate de 6,04% și 18,21%

Topul este urmat de Portugalia, Palestina – la egalitate cu Tunisia, Bahrain, Maroc, Iran și Lituania.

Articolul precedentInfecţia respiratorie acută în primul trimestru de sarcină, asociată cu un risc mai mare de apariţie a unor anomalii cardiovasculare la bebeluşi
Articolul următorMinistrul Sănătății: Eliberarea de antibiotice pe reţete simple nu arată consumul real al acestui tip de medicamente