Tomografia computerizata, metoda radio-imagistica ce foloseste raze X in obtinerea imaginii

0
37

Tomografia computerizata este o investigatie radio-imagistica, ce foloseste raxe X pentru a crea imagini detaliate a structurilor din interiorul corpului.

„Tomografia computerizata imi face o analiza volumetrica, o analiza de densitate, o analiza de structura si imi da o localizare foarte exacta, niste dimensiuni foarte exacte si deci finalul este un diagnostic complet. Prin analiza structurii si a densitatii pot sa spun exact daca acest nodul este un nodul malign sau benign. in acelasi timp administrez substanta de contrast. Substanta de contrast transportata de sange va incarca mai mult decat normal in segmentul patologic sau mai putin decat normal in segmentul patologic, iar eu analizand lucrul acesta pot sa stiu exact. Ma duce mult mai aproape de diagnostic. Substanta de contrast imi evalueza si arborele vascular din proximitatea leziunii”, a declarat prof. univ. dr. Constantin Zaharia, sef Clinica de Radiologie si Imagistica Medicala, Spitalul Clinic Coltea.

Cu ajutorul tomografiei computerizate pot fi investigate aproape toate organele. Potrivit prof. univ. dr. Constantin Zaharia, cu ajutorul tomografiei computerizate pot fi investigati rinichii, dar si ficatul, splina, pancreasul.

Ad in title

inainte de realizare tomografiei computerizate, pacientul trebuie sa respecte anumite reguli.

„Ceea ce trebuie sa stie pacientul este faptul ca nu trebuie sa se prezinta la examinarea tomografiei computerizate cand i-a venit ideea. El trebuie sa ia contact cu medicul imagist, sa aiba un bilet de trimitere de la un medic care solicita examinarea si astfel are o justificare a gestului, iar radiologul va stabili in raport cu bolnavul daca are nevoie de anumite restrictii pe perioade scurte de timp privind ingestia de alimente, privind ingestia de lichide, privind abtinerea de la alte droguri pe care le ia in mod curent pacientul. Nu putem sa listam niste cutume pe care trebuie sa si le asume pacientul in vederea unei explorari. Pacientul trebuie sa ia legatura cu medicul explorationist care ii va indica ce sa faca si ce sa nu faca si pe cat timp sa nu faca pentru a beneficia de aceasta explorare in conditiile cele mai bune”, a subliniat prof. univ. dr. Constantin Zaharia, sef Clinica de Radiologie si Imagistica Medicala, Spitalul Clinic Coltea.

Articolul precedentDieta si sport pentru o vara perfecta
Articolul următorSocietatea Romana de Hipertensiune a fost prezenta la Congresul National de Medicina Interna 2013