Un grup restrans de tineri medici a protestat pe 25 ianuarie 2011, in fata Ministerului Sanatatii, impotriva organizarii unui nou concurs de rezidentiat. Totodata au avut loc si discutii pe tema rezidentiatului intre reprezentantii medicilor rezidenti si ai Ministerului, in cadrul carora Ministerul Sanatatii si-a mentinut pozitia fata de noua sesiune de rezidentiat. „Ministerul Sanatatii isi mentine decizia de a organiza concurs de rezidentiat pentru posturile si locurile ramase neocupate din sesiunea din noiembrie 2011. De altfel, legislatia nu ne permite o alta selectie. Conform legislatiei, singura selectie se poate face prin organizarea unui nou concurs. Nu se poate suplimentarea locurilor sau a posturilor”, a declarat pentru Sanatatea TV, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Oana Grigore.

in urma discutiilor, tinerii medici au acceptat noul concurs de rezidentiat, insa cu o mica modificare a metodologiei. Potrivit reprezentantului tinerilor medici, Andrei Dinu, „participarea la concurs pe posturi este asemanatoare cu cea pe locuri. Fiecare om candideaza pe judet pe un anumit numar de locuri si se face in functie de punctajul pe care il ia. Asta e o veste buna pentru noi. Vestea negativa e faptul ca pot participa toti la acest examen, atat cei care au picat, cat si cei care au obtinut punctaj de promovare, dar si cei care au deja locuri”.

Nemultumirile raman insa, absolventii de medicina participanti la protest sustinand ca ei doreau un loc de munca si nu un nou concurs de rezidentiat.

in ceea ce priveste Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, aici se asteapta inca un anunt oficial, potrivit prof. univ. dr. Florian Popa, rectorul universitatii. „Se vorbeste ca va fi un nou rezidentiat, prin februarie, pe la sfarsit. Dar concret, nu am niciun fel de date. Nici de locuri, nici de posibili inscrisi. S-a anuntat in Bucuresti, dar pe noi nu ne-a anuntat inca”, a declarat pentru Sanatatea TV, prof. univ. dr. Florian Popa.

Noua sesiune de rezidentiat a starnit nemultumiri si din partea Colegiului Medicilor din Romania. „Atat Colegiul Medicilor, cat si Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” Iasi si-au spus punctul de vedere clar. Nu sunt suntem de acord cu organizarea unei noi sesiuni de rezidentiat. Suntem de acord cu redistribuirea locurilor si poate suplimentarea lor incat cei care au luat medii de trecere la rezidentiat sa primeasca aceste locuri. Nu are nicio ratiune organizarea pentru 90 de locuri a unui nou examen de rezidentiat in conditiile in care celalalt examen nu a fost contestat. Mai mult decat atat, in calendarul concursurilor care a fost aprobat prin ordin de ministru nu exista o asemenea sesiune de rezidentiat”, a declarat pentru Sanatatea TV, prof. univ. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania si rectorul UMF Iasi.

Un material video pe acest subiect puteti urmari aici.