Timișoara: Nou compartiment de diagnostic molecular pentru depistarea cancerelor pulmonare

0
276
foto: Spitalul „Victor Babes” Timisoara
Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara anunță că va putea oferi o evaluare completă în cazul cancerelor de plămân: în unitatea sanitară va funcționa un compartiment de diagnostic molecular.
Scopul compartimentului de diagnostic molecular este acela de a completa seria de teste care se făceau până acum în unitatea sanitară – prin metode clasice, precum analizele de sânge şi biopsii – cu teste moleculare pentru pacienții cu cancer pulmonar.
Echipei Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara i s-a alăturat prof. dr. Cătălin Marian, cunoscut și apreciat specialist în biochimie, prodecan al UMF Timişoara și profesor în cadrul Departamentului de Biochimie din cadrul institutului de învățământ superior;  timp de opt ani a studiat și lucrat în centre specializate în boli oncologice din cadrul unor universități americane, colaborator al Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”, Cluj-Napoca în domeniul cercetării cancerului.

Formarea unei echipe complexe de diagnostic oncologic de precizie, încă un pas spre înființarea unui Centru Oncologic de Excelență în Cancerul de Plămân la Timișoara

„Până acum nu aveam posibilitatea să realizăm un diagnostic complet în cazul cancerului de plămân, în cadrul spitalului. Colegii pneumologi identificau o posibilă afecțiune oncologică, făceau diverse teste și analize de sânge, apoi, pacientului îi era recoltată o probă bioptică, fie de către pneumologi, fie de către chirurgii toracici, fie de colegii de la Laboratorul de Radiologie și Imagistică. Anatomopatologul unității sanitare punea diagnosticul, dar apoi proba era trimisă la un laborator extern pentru stabilirea mutațiilor tumorii. În funcție de acestea, medicul oncolog stabilește și administrează tratamentul. Evident, în acest circuit intervine și medicul genetician, pe care am reușit în urmă cu câteva luni să îl cooptăm în echipă”, menționează prof. dr. Cristian Oancea – manager Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara.
„Vom fi o echipă de diagnostic completă și complexă. Împreuna cu colegul meu specializat în genetică medicală și cu ajutorul anatomopatologului spitalului, vom putea integra informația și, astfel, să oferim evaluarea pe care trebuie să o aibă un pacient oncologic. Practic, vom face totul „in house”, fără a mai fi nevoie de ajutorul unui laborator extern. Iar obținerea unui, hai să spunem, profil molecular este unul dintre pașii importanți în stabilirea tratamentului. Trebuie spus că identificarea tipului de defect genetic, de mutație la nivelul celulelor canceroase, este strâns legată de opțiunile de tratament, implicit de eficiența substanțelor folosite în timpul tratamentului. Cu dosarul complet, pacientul va putea merge la medicul oncolog unde va putea începe tratamentul cât mai curând. Iar, în cazul cancerului de plămân, orice zi contează” – declară prof. dr. Cătălin Marian – medic primar medicină de laborator Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.
Articolul precedentSpitalul „Parhon”, Iași: Două transplanturi renale la de la un donator aflat în moarte cerebrală
Articolul următorRecomandări împotriva infectării cu virusul West Nile