Testare gratuită pentru depistarea leziunilor colului uterin, în şase comune din județul Bistriţa-Năsăud

0
210

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bistriţa-Năsăud, în parteneriat cu Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca, desfăşoară în această săptămână o campanie de informare şi de testare gratuită pentru depistarea leziunilor colului uterin, în şase comune din judeţ.

Unitatea mobilă de testare a ajuns, luni, în comuna Spermezeu, urmând ca în zilele următoare să se deplaseze în comunele Târlişua, Căianu Mic, Telciu, Ilva Mare şi Poiana Ilvei.

Prin proiectul „Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin – etapa II – Regiunea Nord-Vest””, femeile cu vârste între 24 şi 29 de ani, inclusiv cele care nu au asigurare medicală, beneficiază de testul Babeş-Papanicolau, iar femeile cu vârste între 30 şi 64 de ani beneficiază de testul HPV.

„Scopul proiectului este de a reduce povara cancerului de col uterin, prin facilitarea accesului unui număr de 170.002 femei din regiunea Nord-Vest la servicii de depistare precoce, diagnostic şi tratament al leziunilor precanceroase ale colului uterin. (…) Depistat în fază incipientă, cancerul de col uterin se poate vindeca, iar pacienta îşi poate continua viaţa, cu bine”, se menţionează în comunicatul DSP.

Potrivit datelor oficiale, România înregistrează în continuare rate de incidenţă şi de mortalitate prin cancer de col uterin de trei ori mai mari decât media europeană.

Articolul precedentMS: 213 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2. La ATI sunt internați 65 de pacienți
Articolul următorCâte persoane au fost vaccinate anti-COVID-19 în ultima săptămână