Terapia cu anticorpi împotriva COVID-19 a Eli Lilly, autorizată în SUA

0
182

O terapie dezvoltată de compania Eli Lilly împotriva COVID-19, bazată pe o combinaţie de anticorpi, a primit o autorizaţie de utilizare în regim de urgenţă din partea Administraţiei pentru alimente şi medicamente (Food and Drug Administration – FDA) din Statele Unite, au anunţat marţi seară reprezentanţii acestui grup farmaceutic, informează Reuters.

Terapia creată de Eli Lilly, constând într-o combinaţie de doi anticorpi – Bamlanivimab şi Etesevimab -, a contribuit la reducerea cu până la 70% a riscului de spitalizare şi de deces în rândul pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19, potrivit datelor furnizate în luna ianuarie de faza 3 a unui studiu clinic.

Compania americană a anunţat că această terapie va deveni disponibilă imediat pe teritoriul american.

„Există 100.000 de doze disponibile imediat şi alte 150.000 de doze care vor deveni disponibile pe parcursul primului trimestru din acest an”, a precizat compania americană.

Producătorul farmaceutic a anunţat că intenţionează să producă în colaborare cu Amgen până la 1 milion de doze de Etesevimab pentru a fi administrate alături de Bamlanivimab până la jumătatea anului 2021.

Conform companiei americane, „terapia a fost autorizată pentru tratarea formelor uşoare şi moderate de COVID-19 la pacienţi cu vârste de peste 12 ani care prezintă un risc crescut de a dezvolta forme severe de COVID-19 şi/sau de a fi spitalizaţi”.

Într-un comunicat separat, FDA a anunţat că anticorpii Bamlanivimab şi Etesevimab nu sunt autorizaţi pentru pacienţii deja spitalizaţi din cauza maladiei COVID-19 sau care necesită terapie cu oxigen din cauza maladiei COVID-19.

La sfârşitul lunii trecute, Eli Lilly and Company a raportat un profit pentru al patrulea trimestru al anului 2020 care a depăşit estimările specialiştilor de pe Wall Street. Compania a înregistrat vânzări trimestriale de 871,2 milioane de dolari pentru terapia bazată pe Bamlanivimab, după ce guvernul american a decis să facă stocuri cu acest anticorp în vederea utilizării sale în regim de urgenţă.

Articolul precedentProiect de evaluare a epuizării cadrelor medicale, la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara
Articolul următorGCS anunță alte 3.048 de cazuri zilnice de persoane infectate cu noul coronavirus