Tensiuni la vârful și la poarta Ministerului Sănătății: Vaccinarea, transformată în subiect de propagandă politică

0
353

Momente tensionate, joi, la Ministerul Sănătății: în tandem cu o conferință de presă susținută de ministrul Alexandru Rafila, în fața instituției a fost organizată o manifestație politică anti-vaccinistă din care nu au lipsit mesaje și atitudini ostile chiar și împotriva jurnaliștilor prezenți.

foto: Codruț BURDUJAN

Mai mulți protestatari au primit amenzi pentru loviri și alte violențe; potrivit Jandarmeriei, organizatorii au îndemnat manifestanții să blocheze accesul și să intre în Ministerul Sănătății. Un participant la manifestație s-a urcat, la un moment dat, pe faţada instituției.

Alexandru Rafila: Politizarea vaccinării, o greșeală majoră care „afectează interesul național”

Referior la tensiunile și mesajele din faţa instituţiei, „împotriva vaccinării obligatorii”, ministrul Sănătății consideră că politizarea acestui subiect ar constitui o greşeală majoră care afectează interesul naţional: „De mai mult de o sută de ani există programe de vaccinare în diferite ţări, datorită acestor programe de vaccinare sute de milioane, poate miliarde de oameni au supravieţuit, nu au mai avut sechele sau au fost evitate decesele în cazul unor boli infecţioase care au făcut ravagii de-a lungul timpului, şi vă aduc minte variola, care a fost eradicată, de asemenea multe alte boli”, a subliniat în cadrul conferinței.

Acesta a subliniat că nu există nicio referire la vreo formă de vaccinare obligatorie în Strategia Națională de Vaccinare: „Se pare că minciuna are picioare scurte iar impostura politică ar trebui să aibă picioare şi mai scurte. Această impostură repetată adusă la paroxism trebuie să înceteze în România, dacă ne dorim oameni sănătoşi, din toate punctele de vedere, în ţara noastră”, a avertizat oficialul.

„Pentru că în faţa ministerului se desfăşoară o demonstraţie a unui partid politic, cred că este o greşeală majoră care afectează interesul naţional şi interesul populaţiei acestei ţări de a politiza un subiect atât de bine cunoscut de către toată lumea şi care a făcut în aşa fel încât foarte multe generaţii să beneficieze de vaccinare şi de prevenirea bolilor infecţioase”, a completat el.

„Vă asigur că majoritatea celor care se află aici, în vârstă au fost vaccinate în copilărie, nu mi s-a părut că ar fi fost intoxicaţi, dar cred că intoxicarea pe care se bazează un partid politic care în mod absolut iresponsabil atacă fundamentele sănătăţii publice din această ţară se referă la intoxicarea politică şi la dezvoltarea unui subiect neadevărat”, a arătat Alexandru Rafila.

Referindu-se la proiectul de hotărâre de Guvern privind Strategia Naţională de Vaccinare, ministrul a menționat că acesta nu face altceva decât să stabilească „principiile funcţionării unui program de vaccinare” şi „a accesului la vaccinuri în ţara noastră”: „Suntem la multe vaccinuri pe ultimul loc, în Europa, şi lucrul acesta trebuie schimbat, având interesul să ne protejăm copiii şi generaţiile viitoare”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Privitor la principiile acestei strategii, a subliniat că niciunul dintre obiective nu se referă şi nici măcar nu aminteşte despre obligativitatea vaccinăriii: „Principiile de bază se referă la asigurarea dreptului tuturor cetăţenilor, a dreptului nu a obligaţiei, de a opta pentru utilizarea vaccinurilor pentru menţinerea sănătăţii. De asemenea, printr-o informare corectă să creştem gradul de conştientizare legat de utilitatea vaccinării”, a spus ministrul.

Ministerul Sănătății, protocol de colaborare cu BOR

La nivel de minister, există un protocol de colaborare cu Biserica Ortodoxă Română: „Acest protocol de colaborare include bunele practici în domeniul prevenţiei şi educaţiei pentru sănătate, aşa că avem tot suportul specific Bisericii Ortodoxe, iar poziţia noastră de opţiune pentru vaccinare, nu de obligativitate a vaccinării este şi cea susţinută de Biserica Română”, a precizat ministrul Sănătății, cu referire la implicarea anumitor preoți în acest fel de mesaje și acțiuni antivacciniste pe care le-a catalogat ca „o activitate de informare incorectă, neadevărată, care are ca şi scop scăderea conştientizării populaţiei în ceea ce priveşte utilitatea vaccinării”.

Potrivit ministrului, protestatarii sunt „incitaţi să nu accepte nicio informaţie din zona medicilor, din zona autorităţii”: „Sunt gata să îşi pună viaţa în pericol, viaţa lor sau a copiilor lor sau nepoţilor lor fără niciun fel de ezitare. Lucrul ăsta e foarte periculos. (…) Noi avem o democraţie care trebuie consolidată şi care trebuie bazată pe responsabilitate în ceea ce priveşte sănătatea cetăţenilor. (…) Părinţii copiilor din această ţară trebuie să ştie că un vaccin protejează şi poate salva vieţi”, a punctat Alexandru Rafila.

Articolul precedentAndrei Baciu, numit președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Decizia, în Monitorul Oficial
Articolul următorMinisterul Sănătății: România are nevoie de educație sanitară prin programe școlare