Tătaru: Nu va mai exista declarația pe proprie răspundere pentru reînceperea anului școlar

0
37

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că declarația pe proprie răspundere pentru reînceperea anului școlar nu mai este necesară.

”Nu va mai exista acea declarație pe proprie răspundere urmând ca fiecare dintre noi să avem responsabilitatea acelui triaj observațional din informarea părintelui sau observarea elevului, precum și adaptarea sau nu, după un triaj observational, către un triaj epidemiologic, existența unui personal medical calificat care să facă acest triaj epidemiologic cu existența unei zone de izolare unde un copil care prezintă simptomatologia respiratorie să poată fi la un moment dat cantonat până la o evaluare medicală în contextul în care putem avea un diagnostic sau o supoziție de diagnostic. Fiecare dintre acești copii va fi însoțit pe toată această perioadă și nicio decizie nu va fi luată fără să aibă acordul părintelui. O urgență imediată este cea care va necesita o anunțare la 112 și mers către o unitate spitalicească”, a declarat Nelu Tătaru.

Ministrul a mai adăugat că reînceperea anului școlar se va face în funcție de fiecare scenariu în care se încadrează fiecare unitate de învățământ în parte, iar distanțarea, dezinfecția și purtarea mastii rămân elementele esențiale de protecție împotriva COVID-19.

Ad in title

”1 septembrie vine cu o serie de măsuri de revenire la o viață cvasinormală. Avem redeschiderea restaurantelor, a cinematografelor și teatrelor. Dar dintre cele mai importante, dacă nu cea mai importantă, este reînceperea anului școlar. De ce este necesar reînceperea anului școlar din punct de vedere educational, din punct de vedere social, cred că înțelegem cu toții. (…) Efortul este comun. Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, Guvernul României are această misiune de a asigura începerea anului școlar și desfășurarea lui în condiții de siguranță. Dar efortul trebuie să fie unul comun, atât Guvern, elevi, părinți, profesori. Dacă ne referim la condițiile în care se desfășoară acest an școlar, trebuie să spunem că sunt aceleași precauții pe care le menționam încă de la începutul acestei pandemii: distanțare, dezinfecție și purtarea măștii. Adaptarea acestor condiții la fiecare unitate școlară a impus un efort maxim. Am avut experiența desfășurării examenelor pentru evaluare și bacalaureat care s-au desfășurat în condiții de siguranță și am putut vedea și rezultatele. Plecând de la acele criterii am adaptat și pentru începerea anului școlar o serie de reguli pentru învățământul preuniversitar și universitar. Am plecat de la premisa că toți suntem de acord că procesul de învățământ sistat aproape 6 luni trebuie să înceapă. Este un moment în care dacă aplicăm niste reguli acele riscuri asumate de cazuri noi le vom putea acoperi tocmai prin respectarea acelor reguli”, a mai subliniat Nelu Tătaru.

În ceea ce îi privește pe copiii de la grădinițe, până la 5 ani, aceștia nu vor purta mască, după cum a mai subliniat ministrul Sănătății.

Articolul precedentTratament cu anticorpi împotriva maladiei COVID-19 testat de GlaxoSmithKline
Articolul următorNoii reprezentanți ai statului în Consiliul de administrație al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate