SUUB: Primul laborator din țară acreditat internațional pentru efectuarea analizei mutației TP53 prin tehnica NGS

0
658
Leucemia limfocitară cronică este cea mai frecventă limfoproliferare cronică, iar în Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB) sunt numeroși pacienți care sunt îngrijiți și primesc tratament personalizat. Unitatea spitalicească deține primul laborator din România care a fost acreditat internațional (n.r. acreditat de European Research Initiative în CLL) pentru efectuarea analizei mutației TP53 prin tehnica de biologie moleculară de secvențiere de nouă generație (NGS); această analiză este esențială în alegerea tratamentului pentru că identifică pacienții cu risc înalt ce trebuie să primească un tratament specific, în funcție de riscul genetic.
„Această analiză acreditată ERIC este recomandată atât în ghidurile americane pentru cancer NCCN, cât și în ghidurile europene ESMO, ghiduri care sunt de referință în practica medicală în oncologie și hemato-oncologie” – precizează prof. univ. dr. Horia Bumbea, coordonator compartiment transplant medular și al Subprogramului de diagnostic și monitorizare a hemopatiilor maligne.
Laboratorul de patologie moleculară este rodul proiectelor vizionare derulate in SUUB, Molimagex si RO.19 si este condus de conf. dr. Eugen Radu, fiind implicat direct în diagnosticul hemopatiilor maligne prin programul national de sanatate care se derulează în SUUB.
Articolul precedentMotivul pentru care numeroși adolescenți din Alba au ales să se vaccineze anti-HPV
Articolul următorAltruismul a patru familii de la București și Oradea a salvat viața a 12 pacienți care necesitau transplant de organe