SUUB: A cincea prelevare de organe de la începutul anului

0
396
„Donarea înseamnă viață! Pentru ca astăzi să vorbim de o altă viaţă salvată prin transplant, a fost nevoie de acceptul unei familii îndurerate, care a luat decizia grea de a fi de acord cu donarea organelor. Gestul de mărinimie al familiei donatorului ne demonstrează încă o data că românii înţeleg sensul adevărat al cuvântului <<a dărui”>>”, informează Agenția Națională de Transplant.
La Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB)luna martie s-a încheiat cu cea de-a cincea prelevare de organe din cadrul acestei unităţi sanitare de la începutul anului: o pacientă în vârstă de 57 ani, a fost diagnosticată în moarte cerebrală în urma unui traumatism cranio-cerebral grav. Echipa SUUB ATI și de coordonare transplant a făcut posibil să apară speranța pentru o altă pacientă aflață pe listele de așteptare; efortul a fost preluat de echipele de prelevare hepatică de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon”şi Institutul Clinic Fundeni.
Astfel, ficatul a fost transportat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe Sf. Spiridon Iași, unde a fost transplantat unei paciente de 33 de ani, mama a patru copii, aflată în stare gravă, care avea nevoie urgentă de această intervenție.
Împreună, toţi aceşti profesionişti au format o echipă care a făcut ca drumul de la donator la primitor să fie parcurs fără probleme:
Pacienta nu ştia că are probleme medicale. Crezând că este răcită, ea a luat paracetamol. Pentru că în continuare nu se simţea foarte bine, ea a s-a prezentat la spital. Ea avea o intoxicaţie de paracetamol şi o insuficienţă hepatică pe fondul unei hepatite cu virus B. A fost o mobilizare exemplară a echipelor chirurgicale de la Spitalul Sf Spiridon din Iaşi şi Spitalul Universitar Bucureşti, donatorul fiind o persoană din Bucureşti aflată în moarte cerebrală. Grefa a fost adusă cu un avion de linie. Post-operator, pacienta se simte bine”, a declarat Coordonatorul Centrului Regional de Transplant, dr. Raluca Neagu Movilă, precizând totodată că este vorba despre cel de-al doilea transplant hepatic făcut la Iaşi de la începutul anului.
„Respect și recunoştinţă familiilor care sunt de acord cu donarea și tuturor echipelor medicale implicate în această activitate atât de complexă şi sensibilă, care fac un miracol pentru aceia dintre noi aflaţi în cumpănă” – transmite genția Națională de Transplant organizație de specialitate, aflată în subordinea Ministerului Sănătății.
Articolul precedentCrucea Roșie Română condamnă folosirea emblemei sale de către medici sau grupuri fără autorizare
Articolul următorUMF „Iuliu Hațieganu”: Aproape 14 milioane euro din PNRR pentru dezvoltarea infrastructurii universitare