Sute de bolnavi neuropsihic risca sa ajunga in strada

0
209

Aproape 400 de bolnavi neuropsihic de la centrul de la Gura Ocnitei risca sa ajunga in strada, dupa ce institutia sociala se confrunta cu mari probleme financiare.

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Dambovita, Florin Popescu, a declarat ca va solicita Ministerului Sanatatii preluarea Centrului de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica Gura Ocnitei. Acesta spune ca CJ nu mai poate suporta cheltuielile centrului.

„CJ a suplimentat fata de anul trecut suma alocata centrului. Daca anul trecut am alocat 49 de miliarde de lei vechi, anul acesta, numai in primul semestru, suma este de 46 de miliarde de lei vechi. Suma totala prevazuta pentru acest an este de 82 de miliarde. insa Consiliul Local Gura Ocnitei a alocat, anul trecut, 27 de miliarde, iar in acest an de circa 10 ori mai putin, respectiv 3,6 miliarde de lei vechi”, a precizat Florin Popescu.

Acesta a mai spus ca, din fondurile consiliului, sunt alocati bani si altor centre sociale din judet, la Pucioasa, Sacuieni, Niculesti sau Bucsani. CJ aloca circa 5% din bugetul sau centrului de la Gura Ocnitei, iar costul pe asistat, pe luna, este de 2.000 de lei. in opinia presedintelui Consiliului Judetean Dambovita, Florin Popescu, centrul de la Gura Ocnitei „este practic un spital, in care se trateaza bolnavi psihic si nu un camin social”. Un alt argument pentru a fi preluat de Ministerul Sanatatii este ca aproape o jumatate dintre cei aflati la Centrului de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica Gura Ocnitei nu sunt din Dambovita, ci provin din diverse zone ale tarii. „La centrul de la Gura Ocnitei sunt internati 389 de asistati, 181 dintre acestia fiind din afara judetului. Din Capitala sunt 54 de bolnavi, iar, daca Bucurestiul nu a avut bani sa finanteze cheltuielile pentru aceste persoane, de unde poate avea CJ Dambovita sau Consiliul Gura Ocnitei?”, a mai spus Popescu.

Conducerea centrului sustine ca s-a mai confruntat cu o situatie similara in anul 2005, cand, in cele din urma, autoritatile locale au dat banii necesari pentru functionarea institutiei.

„in centru sunt internati bolnavi neuropsihic cronici, care nu se pot reabilita. Acestia sunt de foarte multe ori agresivi – se bat intre ei, se ard cu tigara, se arunca pe geam, in conditiile in care boala psihica de care sufera este caracterizata de imprevizibilitate. Eu nu pot lua decizia de a-i trimite acasa, nu-mi pot asuma o asemenea responsabilitate”, a precizat directorul Centrului de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica Gura Ocnitei, Mariana Savulescu.

Centrul de la Gura Ocnitei a fost infiintat in anul 1986, modernizat in anul 2004 si are un complex de 12 cladiri amplasate pe trei hectare de teren inconjurat de padure. Camerele pentru bolnavi au doua sau cinci paturi, fiecare cu baie proprie si exista lift in fiecare cladire cu etaj. Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica Gura Ocnitei este cea mai mare unitate de acest fel din tara. Institutia a fost preluata in 2006 de CJ in parteneriat cu Consiliul Local Gura Ocnitei.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentComputer tomograf care scaneaza inima in 10 minute
Articolul următorPrima femeie donatoare de celule stem din Romania