Suplimentarea temporară a numărului de angajați ai DSP și Ambulanță, prelungită cu încă șase luni

0
360

Ministerul Sănătății intenționează că prelungească cu încă șase luni suplimentarea inițială a numărului de 2.000 de posturi pentru direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București și serviciile de ambulanţă și Serviciul de ambulanță București-Ilfov, se arată într-un proiect de HG aflat în transparență decizională.

“Începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, se prelungește perioada de aplicabilitate a HG nr. 254/2020 pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii prin care a fost suplimentat numărul de posturi de personal contractual pentru direcțiile de sănătate publică și serviciile publice de ambulanță. În acest sens, a fost modificată teza finală a pct I. de la litera A din anexa nr. 2 a HG. nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, care va avea următorul cuprins: “ Începând cu data de 1 aprilie 2020, pe o perioadă de maximum 12 luni, numărul maxim de posturi se suplimentează cu 2.000 de posturi, din care: a) 1000 de posturi pentru direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti; b) 1000 de posturi pentru serviciile de ambulanţă judeţene şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov”.”, se arată în proiectul de HG, aflat în dezbatere publică.

Atribuții suplimentare pentru personalul DSP, în condițiile pandemiei 

Potrivit aceleiași surse, creșterea exponențială a numărului de pacienți COVID pozitivi a dus la suplimentarea atribuțiilor personalului medical din cadrul direcțiilor de sănătate publică, care îndeplinesc următoarele activități:
– triajul epidemiologic din punctele de trecere a frontierei;
– anchetele epidemiologice;
– acțiunile din focare;
– recoltarea de probe pentru testarea RT-PCR;
– actualizarea permanentă a ratei de incidență a bolii / localității în vederea stabilirii scenariului în care se încadrează unitățile de învățământ; – consilierea / îndrumarea profesională din punct de vedere epidemiologic a unităților de învățământ; – preluarea apelurilor din call-center; – asigurarea permanenței în cadrul Centrelor Județene de Coordonare și Conducere a Intervenției; – asigurarea permanenței la sediul direcțiilor de sănătate public
că; – repartizarea cazurilor confirmate SARS COV-2 în unitățile sanitare cu paturi;
– consilierea / îndrumarea profesională din punct de vedere epidemiologic a desfășurării exercitări dreptului la vot.

În ceea ce privește serviciile publice de ambulanță, actul normativ arată că acestea au un rol important în acțiunile specifice de gestionare a situației determinate de pandemia cu COVID-19, răspunzând unui număr foarte mare de solicitări, fapt pentru care se impune ca perioada de aplicabilitate a HG nr. 254/2020 pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii prin care a fost suplimentat numărul de posturi de personal contractual să fie prelungită cu încă 6 luni.

Potrivit proiectului legislative, trebuie să se aibă în vedere deficitul de personal cu care aceste structuri se confruntă în continuare, creșterea exponențială a numărului de pacienți covid pozitivi, precum și tendința de creștere semnificativă a numărului de solicitări în contextul începerii anului școlar.

Atribuții suplimentare pentru  personalul serviciilor de ambulanță

De asemenea, potrivit aceleiași surse, personalul serviciilor de ambulanță este implicat în activități de recoltare de probe pentru testul COVID-19 din listele DSP, recoltează probe de la persoanele cu semne și simptome care sugerează prezența virusului SARS COV-2, efectuează managementul pacienților declarați pozitivi în urma testului RTPCR , asigură transportul tur-retur pentru evaluarea pacienților cu test pozitiv dar asimptomatici sau cu simptomatologie minoră, transportă la domiciliu pacienții vindecați de SARS COV- 2.

“Având în vedere evoluţia situaţiei epidemiologice determinată de creșterea semnificativă a numărului de cazuri de coronavirus pe teritoriul României, coroborată cu instituirea unor noi măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic prin care personalului direcțiilor de sănătate publică și al serviciilor de ambulanță i-au fost instituite obligații suplimentare, este necesar a se prelungi perioada de aplicabilitate a Hotărârii Guvernului nr. 254/ 2020 pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii prin care a fost suplimentat numărul de posturi pentru serviciile publice de ambulanță și direcțiile de sănătate publică cu încă 6 luni”, se arată în același proiect.

Articolul precedent“Inovația este în genele noastre”, tema Săptămânii Europene a Biotehnologiei 2020
Articolul următor28 septembrie, Ziua Mondială a Rabiei: Avertismenstul OMS