Studiul clinic al unui test de sânge care poate detecta 50 de tipuri de cancer, demarat în Marea Britanie

0
55

Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie demarează, luni, cel mai mare studiu clinic la nivel global al unui test de sânge, care poate fi utilizat pentru detectarea a peste 50 de tipuri de cancer înainte de apariţia simptomelor, informează Reuters.

Testul analizează ADN-ul dintr-o probă de sânge pentru a determina dacă există urme care provin din celule canceroase. Diagnosticul timpuriu al cancerului duce la creşterea semnificativă a ratelor de supravieţuire.

NHS a anunţat că intenţionează să recruteze 140.000 de voluntari în Anglia pentru a testa eficacitatea testului ca parte dintr-un studiu clinic randomizat. Jumătate dintre participanţi vor realiza teste de sânge în cel mai scurt timp.

”Trebuie să studiem testul (…) cu atenţie pentru a afla dacă poate reduce semnificativ numărul diagnosticelor de cancer într-un stadiu târziu”, a spus Peter Sasieni, profesor în domeniul prevenţiei cancerului la King’s College din Londra.

”Testul se poate dovedi revoluţionar pentru detecţia precoce a cancerului şi suntem încântaţi că putem conduce această cercetare importantă”, a mai spus el.

Cancerul de plămâni este pe departe cea mai frecventă cauză de deces asociată cancerului în Regatul Unit, provocând circa o cincime din totalul deceselor legate de cancer. Cancerul de plămâni, cancerul de intestin şi cancerul de sâni sunt asociate cu 45% dintre decesele provocate de cancer în Regatul Unit, potrivit NHS.

Articolul precedentCîmpeanu: Una din trei persoane vaccinate în ultimele zece zile la nivel naţional cu serul Pfizer este elev
Articolul următorGCS: 1.849 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 și 46 decese, în ultimele 24 de ore