Cercetatorii americani au realizat un studiu in care au analizat testele privind depistarea cancerului de prostata. Potrivit acestui studiu, efectuarea sistematica a examenelor medicale la barbatii care au trecut de varsta de 50 de ani sau de 60 de ani, nu ajuta la salvarea vietii acestora.

Primele rezultate ale studiului realizat pe un esantion de 76.000 de barbati au fost publicate in anul 2009. Astfel ca rezultatele prezentate la inceputul anului 2012 se refera la o extindere cu 10 sau 13 ani a supravegherii majoritatii celor care au participat la studiu.

Rezultatele studiilor au aratat ca pentru majoritatea barbatilor nu este cazul ca acestia sa-si faca analize anuale pentru depistarea cancerului de prostata. Autorii studiului, publicat in Journal of the National Cancer Institute au declarat ca in majoritatea cazurilor de cancer de prostatape care le-au depistat evolueaza lent si ca este foarte putin probabil ca acestea sa fie letale.

Prin urmare, examenelor sistematice vor oferi avantaje doar barbatilor mai tineri, celor cu speranta de viata mai lunga.