Xantelasma, acea mica depunere lipidica de culoare galben-portocaliu care se formeaza pe ploape anunta riscul de accident cardiovascular. La o astfel de concluzie au ajuns oamenii de stiinta de la spitalul universitar din Copenhaga, care si-au prezentat lucrarile in British Medical Journal.

Mai exact specialistii au initiat acest studiu in anul 1976 si care a cuprins peste 13.000 de participanti. Astfel cercetatorii din Copenhaga au analizat in cadrul studiului ce a durat pana in anul 2009, persoane care nu au prezentat nicio patologie cardiovasculara.

Prin urmare medicii au comparat datele cu privire la aparitia xantelasmiei si a unei tulburari cardiovasculare. Astfel s-a ajuns la concluzia ca formarea depunerilor lipidice de culoare galben-portocalie poate fi considerata un element care anunta riscul de infarct miocardic, ateroscleroza severa si deces, independent de ceilalti factori de risc cunoscuti.

Cercetatorii au subliniat ideea ca observarea xantelasmei este un mijloc foarte simplu pentru descoperirea pacientilor cu risc de a dezvolta boli cardiovasculare.