Studiu: Vaccinul Moderna, eficient 90% împotriva COVID-19 şi 95% contra formelor severe ale bolii

0
559

Vaccinul Moderna este eficient 90% împotriva COVID-19 şi 95% contra formelor severe ale bolii, a anunţat, marţi, compania americană de biotehnologie, în urma unui nou studiu clinic, relatează AFP.

Noile date provin dintr-un studiu clinic de fază 3 realizat în rândul a peste 30.000 de persoane din Statele Unite. Eficacitatea împotriva COVID-19 este în uşoară scădere comparativ cu rezultatul de 94,1% raportat în urma unui amplu studiu clinic publicat în decembrie în revista medicală New England Journal of Medicine.

Moderna nu precizează în comunicat dacă această scădere a eficacităţii vaccinului său este atribuită apariţiei noilor variante de coronavirus.

Compania de biotehnologie lucrează la două versiuni modificate ale vaccinului său, specifice noilor variante, ale căror rezultate, în urma studiilor efectuate pe şoareci, care nu au fost deocamdată evaluate de oameni de ştiinţă, sunt încurajatoare.

„Noile date preclinice referitoare la vaccinurile noastre candidate specifice altor variante (de coronavirus) ne oferă încredere în capacitatea noastră de a anticipa apariţia unor noi variante”, a declarat Stéphane Bancel, şeful Moderna.

Moderna a anunţat la 12 aprilie că a furnizat 132 de milioane de doze de vaccin anti-COVID19 în întreaga lume, dintre care 117 milioane în Statele Unite.

Studiul clinic al companiei realizat pentru adolescenţii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani a fost efectuat pe aproximativ 3.000 de participanţi în SUA. Studiul pentru copiii cu vârste cuprinse între şase luni şi 11 ani continuă să recruteze 6.750 de participanţi în Statele Unite şi China.

Articolul precedentItalia ia în discuție posibilitatea utilizării vaccinului anti-COVID J&J numai la persoanele peste 60 de ani
Articolul următorBREAKING NEWS: Ministrul Vlad Voiculescu, demis