Studiu: Vaccinul anti-COVID CoronaVac reduce mortalitatea COVID-19 cu 97%

0
83
Healthcare cure concept with a hand in blue medical gloves holding Coronavirus, Covid 19 virus, vaccine vial

Rezultatele preliminare ale unui studiu uruguayan a arătat că vaccinul chinez CoronaVac împotriva noului coronavirus reduce mortalitatea provocată de COVID-19 cu 97%, în timp ce serul Pfizer are o eficacitate de 80%.

”Reducerea mortalităţii cauzate de COVID-19, la peste 14 zile după administrarea celei de-a doua doze de vaccin, este de 97% pentru CoronaVac şi de 80% pentru Pfizer”, se arată în studiul realizat de Ministerul Sănătăţii din Uruguay în rândul populaţiei locale în 2021, ale cărui rezultate preliminare au fost publicate joi, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit studiului, din numărul total de persoane imunizate cu CoronaVac până la 25 mai, respectiv 712.716 de persoane, 5.360 au fost testate pozitiv pentru coronavirus. Din acest total, 19 au fost spitalizate la terapie intensivă şi 6 au murit.

Ad in title

Conform aceleiaşi surse, din numărul total de persoane vaccinate cu Pfizer până la aceeaşi dată, adică 149.329 de persoane, 691 au fost infectate cu COVID-19, dintre care doar una a fost internată la terapie intensivă şi opt au murit. Studiul precizează că, în acest caz, toate aceste persoane aveau 80 de ani.

Astfel, reducerea numărului de cazuri după imunizarea cu CoronaVac este de 57%, în timp ce cu Pfizer este de 75%.

Studiul a avut în vedere și spitalizările la terapie intensivă. În acest sens s-a constatat o eficacitate de 95% pentru CoronaVac şi de 99% pentru Pfizer.

Cercetarea precizează că aceste cifre sunt preliminare şi ”ar trebui interpretate cu prudenţă, deoarece ele nu iau în considerare vârsta pacienţilor, comorbidităţile lor şi grupurile cu expunere mare” la boală, precum angajaţii în domeniul sănătăţii, potrivit sursei citate.

Aceste detalii statistice vor fi comunicate în rapoartele viitoare.

Articolul precedentEMA urmează să se pronunțe vineri cu privire la vaccinul Pfizer pentru categoria de vârstă 12-15 ani
Articolul următorVaccinul Johnson&Johnson, disponibil și la Biblioteca Națională, la ediția a II-a a Maratonului Vaccinării