Studiu: Sanatatea, comportamentul, situatia acolara, afectate atunci cand copiii au in dormitoare televizoare sau jocuri video

0
147
cursuri partial suspendate din cauza gripei
cursuri partial suspendate din cauza gripei

Un nou studiu lansat de Universitatea din Iowa, Statele Unite ale Americii, arata consecintele existentei televizorului si a jocurilor video in dormitoarele copiilor. Profesorul de psihologie, Douglas Gentile, autorul studiului, spune ca este o legatura demonstrata intre existenta televizoarelor sau sistemelor de jocuri video in camerele de odihna ale copiilor si scaderea performantei acestora in ceea ce priveste cititul, participarea la activitati sau somnul. Drept rezultat, acesti copii nu fac performanta la scoala si prezinta un risc mai ridicat de obezitate si dependenta de jocurile video, se arata intr-un artiol publicat de Universitatea din Iowa.

Cercetatorii au urmarit aceste efecte pe o perioada cuprinsa intre sase luni si pana la doi ani. Studiul, publicat si in jurnalul Developmental Psychology, demonstreaza cum acesti copii au tendinta de a fi mai violenti si mai agresivi. Profesorul Gentile adauga un lucru cu atat mai grav: parintii acestor copii, in cele mai multe cazuri, nu stiu ce se petrece in spatele usilor inchise ale dormitoarelor celor mici.

,,Cand cei mai multi dintre copii pornesc televizorul singuri, in dormitoarele lor, cel mai probabil ei nu urmaresc emisiuni educative si nici nu joaca jocuri educative. Existenta unui televizor in camera de odihna a unui copil ii ofera acestuia acces acolo timp de 24 de ore, in timp ce parintii monitorizeaza si controleaza utilizarea televizorului din ce in ce mai putin”, declara profesorul Douglas Gentile.

Acesta adauga ca numarul orelor petrecute de copii in fata televizoarelor creste, atingang 60 de ore pe saptamana. in Statele Unite ale Americii, mai mult de 40% din copii, cu varste cuprinse intre 4 si 6 ani au un televizor in dormitor, iar majoritatea copiilor cu varsta de peste 8 ani au televizor sau jocuri video in camerele de odihna.

in ciuda faptului ca studiul are in vedere in mod specific existenta televiorului si a jocurilor video in dormitoarele celor mici, profesorul Gentile declara ca efectele sunt aceleasi sau poate chiar mai puternice in ceea ce priveste accesul la toate tipurile de tehnologii.

,,Este mult mai usor pentru parinti sa nu permita de la inceput existenta unui televizor in dormitoarele celor mici, decat este sa interzica un televizor deja existent. Acesta nu inseamna neaparat note proaste la scoala, insa urmarind diverse programe la televizor, copiii au tendinta de a petrece mai mult timp in fata acestuia, decat sa se implice in activitati sanatoase sau benefice”, a adaugat profesorul.

Datele existente in studiu arata cum copiii, incepand din clasa a III-a, pana in clasa a V-a, care petrec mult timp in fata televizorului, citesc mai putin. Tot acestia au un indice de masa corporala mai mare, sunt mai violenti si au un risc mult ai mare de a deveni dependenti de noile tehnologii.

Articolul precedentInovatia terapeutica, medicina personalizata, accesul la molecule noi, teme ale Conferintei Nationale de Oncologie Medicala
Articolul următorOamenii care sar peste micul dejun sunt supusi riscului de a suferi de ateroscleroza