Studiu: „Rezultate foarte promiţătoare” pentru tratamentul preventiv menit să reducă riscul de spitalizare a sugarilor cu virus respirator sinciţial

0
133

Sanofi a anunțat, vineri, că a obţinut „rezultate foarte promiţătoare” în urma unui studiu de amploare asupra tratamentului său preventiv, dezvoltat în colaborare cu compania britanică AstraZeneca, menit să reducă riscul de spitalizare a sugarilor cu virus respirator sinciţial (VRS), informează AFP.

Medicamentul, primul tratament preventiv la nivel mondial aprobat pentru VRS, aflat la originea bronşiolitei, „a prevenit 83,21% din internările în spital la sugarii cu vârsta sub 12 luni care au primit o doză unică de nirsevimab, comparativ cu sugarii care nu au primit nicio intervenţie” împotriva virusului, a precizat Sanofi într-un comunicat, citat de Agerpres.

Această constatare este rezultatul unui studiu de fază trei efectuat pe peste 8.000 de copii din Franţa, Germania şi Marea Britanie, utilizând date colectate în condiţii reale în timpul sezonului 2022-2023 de circulaţie a VRS .

„Sarcina globală asupra sistemelor de sănătate ar putea ar fi redusă semnificativ dacă nirsevimab ar fi administrat tuturor sugarilor. În 2017, costurile de îngrijire a sănătăţii direct legate de VRS (inclusiv asistenţa medicală spitalicească, ambulatorie şi de urmărire) au fost estimate la 4,82 miliarde de euro” la nivel mondial, subliniază Sanofi.

În prezent, nouă din zece copii sunt infectaţi cu VRS înainte de vârsta de doi ani. Chiar dacă infecţia nu este, în general, gravă, aproape unul din trei copii care se prezintă la urgenţe cu bronşiolită necesită spitalizare.

Potrivit studiului naţional francez realizat în perioada 2010-2018, în medie 50.878 de copii cu vârsta sub cinci ani sunt spitalizaţi în fiecare an cu VRS. Dintre aceştia, copiii cu vârsta sub un an reprezintă peste 69% din spitalizări, adică peste 35.000 de copii pe an, aminteşte Sanofi.

În prezent, nirsevimab a primit autorizaţie de punere pe piaţă în Uniunea Europeană, Marea Britanie şi Canada pentru prevenirea infecţiilor tractului respirator inferior cauzate de virusul respirator sinciţial la nou-născuţi şi sugari în timpul primului lor sezon de expunere la VRS.

În plus, cererea de autorizare în SUA este în curs de examinare.

Articolul precedentNoaptea Muzeelor 2023: Ce instituții de cultură puteți vizita în acest weekend
Articolul următorUniversitatea „Ovidius” din Constanţa, la un eveniment de promovare a sănătăţii mintale în Finlanda