Studiu: Răspunsul organismului la diferite tulpini de tuberculoză ar putea afecta transmiterea

0
320

Cercetătorii au arătat că două tulpini ale bacteriei care provoacă tuberculoza, deși au diferențe genetice minore, atacă plămânii într-un mod complet diferit.

Descoperirile, publicate în revista Nature Communications, ar putea ajuta la întreruperea ciclului de transmitere rapidă a tuberculozei, al doilea ucigaș infecțios din lume după COVID-19, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, scrie sciencedaily.com care citează Universitatea Rutgers.

Mecanismele bolii descoperite în studiu ar putea oferi, de asemenea, răspunsuri despre motivul pentru care tratamentele funcționează la unii pacienți, iar la alții nu.

”Aceste descoperiri implică diferențele de tulpină ca având un efect important asupra răspunsului macrofagelor alveolare pulmonare, asupra modului în care tuberculoza se manifestă în organism și asupra modului în care este transmisă”, a spus Padmini Salgame, director asociat al Institutului de Cercetare în Sănătate Publică de la Școala de Medicină Rutgers din New Jersey și autorul studiului.

”De asemenea, credem că descoperirea va ajuta pe oricine speră să elaboreze tratamente mai eficiente”, a mai spus Salgame.

Pentru a înțelege mai bine transmiterea și modul în care aceasta este legată de rezultatele tratamentului, cercetătorii s-au concentrat asupra impactului pe care aceste două tulpini de Mycobacterium tuberculosis îl au asupra plămânilor. Deși tulpinile diferă ușor în secvențele lor genice, una este considerată drept ”transmitere ridicată”, deoarece se răspândește ușor, iar a doua ca ”transmitere scăzută”, deoarece nu infectează la fel de ușor. Bacteriile TBC sunt răspândite prin aer atunci când persoanele cu boală TBC în plămâni tușesc, vorbesc sau chiar cântă.

Oamenii de știință au studiat căile imune pe care agentul patogen le-a declanșat în plămânii șoarecilor infectați. Astfel, la șoarecii infectați cu tulpina de transmisie înaltă, plămânii lor au format rapid aglomerări de celule imunitare cunoscute sub numele de granuloame, care au acoperit bacteriile invadatoare, oprind dezvoltarea unei boli mai virulente. În cele mai multe cazuri, granuloamele s-au rupt în cele din urmă, vărsându-și conținutul. Cercetătorii cred că, dacă bacteriile scăpate sunt suficient de aproape de căile respiratorii bronșice, acestea ar putea fi expulzate în aer sub formă de aerosoli infecțioși.

”Prin inducerea granuloamelor cu potențial de a se dezvolta în leziuni cavitare care ajută la evacuarea bacteriilor în căile respiratorii, tulpinile de M. tuberculosis cu transmitere ridicată sunt pregătite pentru o transmisibilitate mai mare”, a spus Salgame, care este, de asemenea, profesor la Departamentul de Medicină.

La șoarecii infectați cu tulpina cu ”transmitere scăzută”, bacteriile invadatoare au întârziat să activeze macrofagele alveolare pulmonare și au ajuns să producă pete de inflamație în plămâni care nu au permis bacteriilor să scape în căile respiratorii și le-au permis să se conglomereze și să intensifice infecția, după cum a mai explicat Salgame.

Descoperirea diferitelor traiectorii luate de tulpini dă speranță unor noi abordări pentru oprirea transmiterii și ale tratamentului, potrivit sursei citate.

”Știm de mult timp că unele persoane cu TBC sunt mai infecțioase decât altele”, a spus Salgame. „Cu toate acestea, până acum, mecanismele responsabile pentru această variabilitate în transmiterea între indivizii cu TBC nu au fost bine înțelese”.

 

Articolul precedentMonitorul Oficial: Ordinul privind aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical, modificat
Articolul următorInsecuritatea alimentară a dublat probabilitatea de a renunța sau amâna îngrijirea medicală în timpul primului an de pandemie de COVID-19 în SUA