Studiu: Răspunsul imun la COVID-19 poate afecta creierul

0
129

Anticorpii produși ca răspuns la COVID-19 pot viza în mod eronat celulele esențiale pentru bariera hemato-encefalică, ce pot provoca sângerări și cheaguri la pacienți și pot crește riscul de accident vascular cerebral, sugerează un nou studiu realizat de cercetătorii de la de la Institutul Național de Tulburări Neurologice și AVC (NINDS).

„Pacienții dezvoltă adesea complicații neurologice cu COVID-19, dar procesul patofiziologic de bază nu este bine înțeles”, a spus dr. Avindra Nath, MD, director clinic la NINDS și autorul principal al studiului. „Am arătat anterior leziuni ale vaselor de sânge și inflamație în creierul pacienților la autopsie, dar nu am înțeles cauza leziunii. Cred că în această lucrare am obținut o perspectivă importantă asupra cascadei de evenimente.”

Cercetătorii au examinat țesutul cerebral de la nouă pacienți, cu vârsta cuprinsă între 24 și 73 de ani, care au murit între martie și iulie 2020 în timpul pandemiei și care au fost testați pozitiv pentru SARS-CoV-2 înainte sau după moarte. Toți pacienții au prezentat semne de afectare a vaselor de sânge în creier la RMN postmortem. Cercetătorii au evaluat neuroinflamația și răspunsurile imune folosind imunohistochimie și au comparat mostre de pacienți cu 10 martori non-COVID.

Studiul, care a fost finanțat de National Institutes of Health, arată că anticorpii generați ca răspuns la COVID-19 sunt implicați într-un atac asupra celulelor care căptușesc vasele de sânge ale creierului, ceea ce duce la inflamație și deteriorare. În plus, cercetătorii au raportat că SARS-CoV-2 nu a fost detectat în creier, ceea ce sugerează că virusul nu afectează creierul în mod direct.

Dr. Nath și echipa sa au descoperit că anticorpii vizează celulele endoteliale strânse care formează bariera hemato-encefalică, care împiedică celulele dăunătoare să ajungă în creier, permițând în același timp să treacă substanțele necesare. Deteriorarea celulelor endoteliale din vasele de sânge din creier poate duce la o scurgere de proteine ​​din sânge, care poate provoca sângerări și cheaguri.

Pentru prima dată, cercetătorii au observat depuneri de complexe imune – molecule formate atunci când anticorpii leagă antigene (substanțe străine) – pe suprafața celulelor endoteliale din creierul pacienților cu COVID-19. Astfel de complexe imune pot deteriora țesutul prin declanșarea inflamației.

Potrivit cercetătorilor, acest studiu se bazează pe cercetări anterioare, care au găsit dovezi ale leziunilor cerebrale cauzate de subțierea și scurgerea vaselor de sânge.

Cercetătorii au raportat că un atac mediat de anticorpi a activat celulele endoteliale, care exprimă proteine ​​numite molecule de adeziune care fac ca trombocitele să se lipească. S-au găsit niveluri ridicate de molecule de adeziune în celulele endoteliale din probele de țesut.

„Activarea celulelor endoteliale aduce trombocite care se lipesc de pereții vaselor de sânge, provocând formarea cheagurilor și producerea scurgerilor. În același timp, joncțiunile strânse dintre celulele endoteliale sunt perturbate, cauzând scurgerile lor”, a explicat dr. Nath . „Odată ce se produce scurgerea, celulele imune, cum ar fi macrofagele, pot veni să repare daunele, creând inflamația. Acest lucru, la rândul său, provoacă leziuni neuronilor.”

Cercetătorii au descoperit că în zonele cu leziuni ale celulelor endoteliale, peste 300 de gene au prezentat o expresie scăzută, în timp ce șase gene au fost crescute. Aceste gene au fost asociate cu stresul oxidativ, deteriorarea ADN-ului și dereglarea metabolică. Acest lucru poate oferi indicii cu privire la baza moleculară a simptomelor neurologice legate de COVID-19 și poate oferi potențiale ținte terapeutice.

„Este foarte posibil ca același răspuns imunitar să persistă la pacienții cu COVID lungi, ceea ce duce la leziuni neuronale”, a spus dr. Nath. „Ar putea exista un mic răspuns imunitar indolent care continuă, ceea ce înseamnă că terapiile de modulare a imunității ar putea ajuta acești pacienți. Deci, aceste descoperiri au implicații terapeutice foarte importante.”

Articolul precedentStudiu: Pesticidele și metalele grele din sol ar putea provoca unele dintre bolile de inimă
Articolul următorCoronavirus: Masca sanitară, reintrodusă în spaţiile închise în Cipru, la o lună după eliminarea acestei restricţii