Studiu: Peste jumătate dintre români nu merg deloc la stomatolog

0
138
reacția clinicii stomatologice din Pitești, după moartea copilului de patru ani
reacția clinicii stomatologice din Pitești, după moartea copilului de patru ani

Peste jumătate dintre români nu merg deloc la stomatolog. Un sfert dintre români ajung mai rar de un an la dentist, iar peste 15% își propun să nu acceseze deloc serviciile stomatologice în următoarea perioadă. În plus, mai puțin de o treime dintre copii sunt aduși de părinți la consult. Acestea sunt concluziile studiului Kantar efectuat în luna ianuarie 2021.

Potrivit studiului, 48% declară că este foarte probabil să ajungă la dentist în următoarele 12 luni, iar 73% menționează printre motivele de neprezentare la medicul dentist faptul că nu au probleme stomatologice.

În ceea ce privește motivele pentru care pacienții vor lua în considerare vizita la medicul dentist, aceștia au precizat într-o proporție de 75% că vor merge la stomatolog pentru controlul general, 55% pentru tratamentul cariilor și 44% pentru radiografii.

Cei mai mulți dintre români, 61%, s-au prezentat la medicul stomatolog în 2020 pentru consultație, înregistrându-se astfel o creștere cu 10% a prezentărilor pentru controlul de rutină comparativ cu ultimii ani. De asemenea, 51% dintre români s-au prezentat pentru tratarea cariilor, 36% pentru detartraj, 34% pentru radiografii și 26% pentru extracții dentare, potrivit studiului Kantar 2021.

Prezentările în cabinetele stomatologice pentru albire au scăzut cu 4%, iar cele pentru realizarea de coroane dentare cu 2%.

Studiul Kantar a fost realizat, la nivel național, pe un eșantion de 1.000 de persoane și prezintă comportamentul pacientului român în ultimul an, fiind barometrul care surprinde schimbările în privința accesării serviciilor stomatologice la nivelul unui an de context pandemic.

Articolul precedentExperți OMS: În decembrie 2019, în Wuhan existau deja 13 tulpini ale virusului SARS-CoV-2
Articolul următorCoordonatorii campaniei de vaccinare s-au întâlnit cu reprezentanții cultelor religioase