Cercetatorii americani au realizat un studiu conform caruia persoanele in varsta de peste 60 de ani dorm mai bine spre deosebire de persoanele tinere, demontand astfel mitul care sustinea contrariul. Mai exact, studiile realizate in anul 2000 in Japonia au aratat ca insomnia

prevaleaza la persoanele in varsta, spre deosebire de tineri care se confrunta tot mai des cu nevoia de a dormi mai mult .

Studiul american a fost realizat sub forma unui sondaj telefonic pe aproximativ 160.000 de adulti americani, in cadrul caruia personale de peste 60 de ani s-au plans cel mai putin de existenta unor tulburari asociate somnului. Rezultatele sondajului au aratat ca femeile cu varste cuprinse intre 40-59 de ani au dificultati mari in ceea ce priveste somnul si ca frecventa acestei probleme scade dupa varsta de 60 de ani.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca starea generala de sanatate este strans legata de calitatea somnului. Astfel ca persoanele cu o sanatate fragila au mai putine sanse sa ajunga la o varsta inaintata. De asemenea, tinerii au probleme cu calitatea somnului deoarece acestia se confrunta cu situatii stresante, studii universitare, probleme profesionale, aparitia copiilor, aparitia menopauzei la femei.