Studiu pentru un posibil tratament cu anticorpi pentru COVID-19, demarat de americanii de la Eli Lilly

0
316

Compania farmaceutică Eli Lilly a anunţat luni că a demarat un studiu, aflat în stadiu incipient, pentru un posibil tratament cu anticorpi pentru COVID-19, acesta fiind primul de acest tip din lume, potrivit Reuters.

Americanii de la Lilly sunt unii dintre mai mulţi producători de medicamente şi institute de cercetare care lucrează la vaccinuri, antivirale şi alte tratamente care să îi ajute pe cei infectaţi cu coronavirusul cu propagare rapidă, care a ucis deja peste 370.000 de oameni la nivel mondial.

Un medicament antiviral al Gilead Sciences, numit Remdesivir, a arătat unele beneficii în tratarea COVID-19 şi este administrat pacienţilor de către unele ţări, în regim de urgenţă sau conform regulii compasiunii.

Lilly a anunţat că studiul său, aflat în stadiu incipient, va evalua siguranţa şi tolerabilitatea la pacienţii internaţi cu COVID-19, iar rezultatele sunt aşteptate până la sfârşitul lunii iunie.

Tratamentul experimental, LY-CoV555, a fost dezvoltat prin colaborarea cu compania privată AbCellera Biologics, cu care Lilly a format un parteneriat în martie.

Tratamentul este un anticorp împotriva structurilor proteice ascuţite de la suprafaţa virusului şi este conceput pentru a împiedica fixarea acestuia de celulele umane, neutralizând astfel virusul.
Producătorul de medicamente a arătat că tratamentul cu anticorpi a fost dezvoltat după ce a fost identificat într-o probă de sânge prelevată de la unul dintre primii pacienţi din SUA care s-au recuperat după boala pulmonară provocată de noul coronavirus.

Lilly se aşteaptă să treacă la următoarea fază de testare, pentru a studia potenţialul tratament la pacienţii cu COVID-19 nespitalizaţi, în cazul în care medicamentul se va dovedi sigur.

Totodată, compania concurentă Regeneron Pharmaceuticals a anunţat că intenţionează să înceapă studii clinice în iunie pentru a testa tratamentul său format dintr-un cocktail de anticorpi pentru noul coronavirus şi că îşi propune să aibă sute de mii de doze preventive disponibile până la sfârşitul lunii august.

Articolul precedentOMS: Un număr îngrijorător de infecții bacteriene dezvoltă rezistență la antimicrobiene
Articolul următorOMS: Diversele administraţii americane au făcut mult pentru sănătatea la nivel mondial de-a lungul deceniilor