Studiu: Nou potențial tratament pentru pacienții cu demență

0
762

Un nou studiu a descoperit un nou tratament promițător pentru pacienții cu demență fronto-temporală, a doua cea mai frecventă formă de demență la persoanele cu vârsta sub 60 de ani.

Acesta este al doilea studiu clinic care arată că medicamentul, selenatul de sodiu, poate încetini declinul cognitiv și deteriorarea neuro-degenerativă, care este semnul distinctiv al multor demențe, inclusiv boala Alzheimer, potrivit Monash University, instituția care a și condus studiul.

Demența fronto-temporală este o boală distructivă cu progresie rapidă și poate apărea la persoane de 35 de ani. Afecțiunea se caracterizează prin tulburări de comportament și modificări de personalitate și poate fi extrem de perturbator și supărător atât pentru pacienți, cât și pentru familiile acestora. În prezent, nu există tratamente sau remedii pentru acest tip de demneță, iar supraviețuirea este de 5-7 ani de la diagnostic.

Studiul de fază 1, desfășurat împreună cu Spitalul Royal Melbourne, singurul din Australia care vizează demența fronto-temporală non-genetică și unul dintre puținele din întreaga lume, a arătat că medicamentul, selenatul de sodiu, este sigur și bine tolerat la pacienții cu demență fronto-temporală pe o perioadă de 12 luni. Important este că majoritatea pacienților cărora li s-a administrat selenat de sodiu nu au prezentat nicio modificare a simptomelor lor cognitive sau comportamentale și au redus ratele de atrofie a creierului pe parcursul perioadei de probă, potrivit sursei citate.

Rezultatele studiului, condus de dr. Lucy Vivash, de la Departamentul de Neuroștiință al Monash University, au fost publicate în Jurnalul Alzheimer and Dementia.

În aproape jumătate dintre cazurile cu demență fronto-temporală, deteriorarea neuronilor din creier este cauzată de acumularea unei proteine ​​numite Tau. Această proteină este o țintă majoră pentru cercetarea ce vizează prevenirea și tratamentul bolii Alzheimer și al altor demențe, ca o modalitate de a inversa neurodegenerarea cauzată de această acumulare de proteină Tau.

Potrivit dr. Vivash, selenatul de sodiu reglează o enzimă din creier care descompune eficient proteina Tau.

”Am arătat anterior, într-un studiu de fază 2, că selenatul de sodiu administrat pacienților cu boală Alzheimer uşoară până la moderată a dus la o neurodegenerare mai mică decât la cei care nu au făcut-o”, a spus cercetătorul.

Altfel spus, la pacienții din studiu cu niveluri mai mari de seleniu în sângele lor au prezentat un declin cognitiv mai ușor.

Grupul de cercetare desfășoară în prezent un studiu mai amplu, care înglobează mai multe spitale din Australia și Noua Zeelandă, pentru a testa în continuare dacă acest medicament este benefic pentru pacienții cu demență fronto-temporală.

Articolul precedentCercetătorii au identificat un nou instrument pentru a crea celulele auditive pierdute ca urmare a procesului de îmbătrânire
Articolul următorCe spun experții despre posibilele cauze ale hepatitei de origine necunoscută la copii