Studiu: Doar 47% au mai prezentat anticorpi detectabili la jumătate de an de la infectarea cu SARS-CoV-2

0
98

Un studiu efectuat în România arată că mai puțin de jumătate dintre persoanele care au trecut prin infecția SARS-CoV-2 prezintă anticorpi chiar și la 180 de zile de la vindecare.

Studiul a fost demarat în august 2020, în București și Cluj, și s-a bazat pe folosirea testului de anticorpi IgG anti-Nucleocapsidă – anticorpii specifici bolii. Dacă în faza I a studiului răspunsul imun a fost evaluat la 43-56 de zile de la primirea rezultatului pozitiv la testarea RT-PCR, faza a II-a a examinat gradul de protecție la 180 de zile de la depășirea fazei acute a bolii. În faza II a studiului au fost testați doar pacienții care aveau un răspuns imun detectabil la prima testare, pentru a observa evoluția în timp a anticorpilor post COVID.

”Testul serologic implicat folosește chemiluminiscența cu microparticule pentru a detecta prezența anticorpilor de tip IgG specifici infecției cu SARS-CoV-2 – anticorpii IgG anti-Nucleocapsidă. Acești anticorpi sunt produși după faza acută a infecției”, a explicat dr. Andreea Alexandru, medic primar medicină de laborator, director medical Divizia Laboratoare a unei rețele de sănătate private care a realizat studiul.

Ad in title

Studiul a mai arătat că la jumătate de an, foștii pacienți sunt și mai puțin protejați. Doar 47% au mai prezentat anticorpi detectabili. Anterior, faza I evidențiase anticorpi la 79% dintre persoane, la mai puțin de 3 luni de la testarea RT-PCR pozitivă. Nu s-au înregistrat diferențe semnificative între femei și bărbați.

Totodată, studiul a remarcat faptul că 17% dintre cei vindecați, care au realizat un test RT-PCR după faza acută a bolii, au prezentat rezultate pozitive. Un singur pacient a înregistrat un test RT-PCR pozitiv în contextul apariției de noi simptome sugestive COVID-19. Cazuistica internațională cuprinde puține descrieri care să indice faptul că, în astfel de cazuri, este vorba despre o reinfectare, limitarea certificării acestora fiind impusă de necesitatea secvențierii suplimentare și a integrării într-un context epidemiologic bine documentat, se arată într-un comunicat de presă al clinicii.

”Deși azi știm mult mai multe despre acest virus și afectarea pe care o poate produce, studiile sunt în continuă desfășurare și metodele de protejare eficientă sunt permanent testate. Impactul imediat al acestor concluzii se răsfrânge asupra protecției suplimentare pe care trebuie să o oferim cadrelor medicale implicate în tratarea pacienților COVID-19 și expuse riscului infectării recurente, dar și a societății per ansamblu”, a declarat dr. Teodora Ionescu, medic specialist epidemiolog.

44% dintre persoanele din studiu au prezentat simptome post vindecare. Printre cele mai frecvente au fost tusea, oboseala, lipsa gustului, lipsa mirosului, dificultăți respiratorii, căderea părului, dureri musculare sau insomnii.

59% dintre pacienții cu rezultat de anticorpi detectabili la 180 de zile de la vindecare nu au prezentat simptomatologie persistentă după ieșirea din izolare. Așadar, persistența simptomelor post-COVID nu pare să se coreleze cu persistența anticorpilor IgG detectabili.

”Persoanele care au trecut prin infecția COVID-19 sunt considerate în continuare pacienți, cazuri care trebuie supravegheate și monitorizate individual, pentru că datele pe care le avem în acest moment, și noi, și cazuistica internațională, nu permit încă trasarea unor limite de siguranță certe. Fiecare persoană poate fi afectată în mod diferit, la fel cum fiecare persoană reacționează diferit în lupta cu boala. De aceea, există recomandarea pentru pacienții care au trecut prin infecție de a fi monitorizați post COVID”, a explicat  Nirvana Georgescu, Quality and Patient Safety Director a rețelei de sănătate.

Pe de altă parte, studiul imunității post-vaccinare demarat de rețeaua rpivată de sănătate să aflat încă în derulare a evidențiat că 80% dintre persoanele care au trecut prin infecție și ulterior s-au vaccinat au prezentat valori ridicate ale anticorpilor protectori. De asemenea, persoanele cu vârsta peste 50 de ani care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 au prezentat un titru mediu al anticorpilor dobândiți post-vaccinare semnificativ mai mare decât cel al persoanelor care nu au trecut prin boală, se mai arată în comunicat.

 

Articolul precedent1.768 de cazuri noi de infecție cu SARS-CoV-2, în ultimele 24 de ore
Articolul următorFlorin Cîțu va demara anchetă cu privire la centrele de vaccinare închise, dacă se va cere acest lucru