Studiu: Jumătate dintre români nu se consideră suficient de bine informați cu privire la contextul pandemic

0
269

Jumătate dintre români nu se consideră suficient de bine informați cu privire la contextul pandemic de anul acesta, arată un studiu realizat toamna aceasta de Coaliția România Sănătoasă, iar opt din zece respondenți apelează la medic pentru a obține astfel de informații, în timp ce peste 40% dintre ei apelează la farmaciști.

Potrivit aceluiași studiu, un procent de peste 20% se informează însă din social media, alte surse menționate fiind presa și prietenii sau familia.

Atunci când vine vorba despre prevenție, mai bine de 60% dintre cei chestionați sunt de părere că administrarea de medicamente în mod profilactic este eficientă, iar dintre aceștia, peste 60% apelează la tratamente naturiste. Peste jumătate dintre respondenți iau de la primele semne de răceală sau gripă medicamente pe bază de ibuprofen, pentru efect antiinflamator și antipiretic sau paracetamol. Opt din zece români sunt de părere că un stil de viață sănătos îi poate apăra de pericole, iar jumătate dintre ei se bazează pe anumite alimente, precum miere, usturoi sau turmeric, se arată în studiul Coaliției România Sănătoasă.

Din păcate, însă, 6% dintre respondenți iau cu rol de prevenție chiar și antibiotice.

„Reamintim cu fiecare ocazie că virozele, în context pandemic, se tratează simptomatic, iar antibioticele nu au rol de prevenție și nu trebuie administrate fără recomandare medicală. Fiecare caz este diferit, iar un tratament care a funcționat pentru cineva, poate să facă mai mult rău altcuiva. Recomandăm tratarea febrei și durerilor, conform recomandărilor actuale, cu produse pe bază de ibuprofen, paracetamol sau alte antitermice, iar apoi apelați la medicul de familie”, a explicat Gindrovel Dumitra, medic primar medicină de familie.

Un alt rezultat al studiului arată că jumătate dintre români au citit cel puțin o dată în social media un mesaj neautorizat cu privire la tratamentul COVID. Pentru patru din zece respondenți, un nume oarecare de medic pe documentul respectiv ar putea transforma mesajul în unul de încredere și i-ar determina să urmeze recomandările prezentate.

„Scopul nostru încă de la înființare este să încurajăm gândirea critică și informarea din surse autorizate în probleme medicale, iar acum mai mult ca oricând este nevoie de acest lucru. Un protocol de tratament primit pe o aplicație oarecare, semnat poate de un medic despre care nu știm dacă există sau nu, poate fi o soluție tentantă pentru unii, însă e bine să ne gândim de două ori înainte de a crede astfel de mesaje, iar unde avem dubii, să apelăm la medicii pe care chiar îi cunoaștem.”, precizează Ovidiu Covaciu, reprezentant al Coaliției România Sănătoasă.

Articolul precedentVaccinurile Pfizer şi Moderna, verificate dacă sunt eficiente și împotriva noii tulpini
Articolul următorCoronavirus: Care sunt județele cu cele mai multe cazuri noi