Medicii americani au descoperit ca barbatii cu inaltimea de 1,83 metri prezinta un risc cu 24% mai mic de a suferi de insuficienta cardiaca, in comparatie cu barbatii cu o inaltime mai mica.

Studiul publicat intr-o revista americana de cardiologie arata ca un barbat este protejat de bolile cardiovasculare cu cat acesta este mai inalt. Explicatia care sta la baza acestei descoperiri este legata de situatia materiala a familiilor din care provin barbatii. Desi inaltimea unei persoane este determinata genetic, ea poate fi influentata de alimentatia din perioada copilariei, iar aceasta determina starea inimii si sanatatea cardiovasculara de mai tarziu.

O alta explicatie pentru legatura dintre inaltime si sanatatea inimii este legata de infectiile copilariei. Astfel ca aceste infectii pot sa incetineasca cresterea in inaltime, dar in acelasi timp pot sa favorizeze formarea placilor de aterom in vasele de sange, dar si hipertensiune arteriala, ambele factori de risc pentru inssuficienta cardiaca.

De asemenea cercetatorii sunt de parere ca in cazul barbatilor inalti, distanta mai mare dintre inima si anumite ramificatii ale vaselor si arterelor de sange ar presupune un efort mai mic de pompare din partea inimii.

Cu toate acestea, sunt medici cardiologi care le recomanda barbatilor, fie scunzi fie inalti sa nu neglijeze ceilalti factori de risc pentru insuficienta cardiaca, asa cum sunt hipertensiunea, diabetul si obezitatea.