Studiu: Expunerea îndelungată la aer poluat îi predispune pe adolescenți la boli de inimă

0
157

Expunerea pe termen lung la un aer poluat poate crește riscul de hipertensiune arterială la adolescenți, sugerează un nou studiu.

Analiza, publicată recent în revista Current Problems in Cardiology de către cercetătorii de la Colegiul King din Londra, a examinat opt studii, cuprinzând 15.000 de adolescenți – copii cu vârsta de 12 ani sau mai mult. Cinci dintre aceste studii au fost efectuate în Europa, în timp ce revizuirile anterioare au inclus multe studii efectuate în China, acolo unde nivelurile de poluare sunt mai ridicate.

Cercetarea a constatat că unii dintre copiii de 12 ani și cei cu vârste puțin mai mari au o tensiune arterială mai mare atunci când sunt expuși, pe termen lung, la poluarea aerului cu particule fine, cunoscute sub numele de PM2,5 și PM10.

„Am observat asocieri semnificative la adolescenții în vârstă de 12 ani între tensiunea arterială diastolică – partea tensiunii arteriale care crește cel mai repede la copii sau adolescenți și expunerea la poluare, pe termen îndelungat. Reducerea poluării mediului este o prioritate de sănătate publică pentru a proteja viitorul copiilor noștri”, a spus autorul principal al studiului, profesorul Seeromanie Harding, de la Colegiul King din Londra.

Particulele sunt deseori emise de gazele de eșapament ale mașinilor, de fum sau de arderea în construcții și în industria prelucrătoare. Poluarea este un determinant structural al sănătății, iar copiii care locuiesc în zone defavorizate sunt mai expuși la niveluri înalte de poluare, conform specialiștilor.

Efectul inspirării aerului poluat asupra bolilor de inimă și a AVC-urilor la adulți este bine documentat, dar studiile privind copiii au arătat rezultate inexacte. În acest sens, profesorul Seeromanie Harding crede că efectuarea în continuare a studiilor privind sănătatea copiilor în raport cu starea mediului înconjurător reprezintă un fapt prioritar și demn de atenție.

„Este esențial să avem studii de înaltă calitate care să includă evaluări în funcție de sex, circumstanțe socio-economice și greutate, pentru a urmări expunerea copiilor la poluare și a preveni un impact negativ asupra sănătății lor”, a declarat profesorul Seeromanie Harding, de la Colegiul King din Londra.

Articolul precedentStudiu: Un medicament experimental încetinește declinul cognitiv al pacienţilor cu boala Alzheimer
Articolul următorO nouă strategie a UE în domeniul sănătății la nivel mondial, adoptată de Comisia Europeană