Studiu: Doi din trei romani au o relatie directa sau indirecta cu bolile mintale

0
28

Doi din trei romani au o relatie directa sau indirecta cu bolile mintale, arata Studiul „Atitudini si perceptii despre bolile mintale in cadrul populatiei Romaniei” prezentat de Centrul pentru Inovatie in Medicina (InoMed) cu prilejul Zilei Mondiale a Sanatatii, care in 2017 are ca tema depresia.

Rezultatele releva faptul ca aproximativ 20% dintre participantii la studiu au un cunoscut care sufera de o tulburare psihica si de comportament, 28% indicand chiar un membru al familiei. Mai mult, 3,1% dintre romani au declarat ca au fost diagnosticati cu tulburari psihice si de comportament la un moment dat in viata.

„Studiul, o premiera pentru Romania, si-a propus sa evalueze modul in care societatea romaneasca se raporteaza la pacientii cu tulburari psihice si de comportament. Definind cat mai exact gradul de stigmatizare care-i insoteste pe acesti bolnavi, vom fi in masura sa dezvoltam eficient programe de informare, de educatie si consecutiv, politici publice in domeniu”, a declarat dr. Marius Geanta, presedinte InoMed.

Ad in title

Stigmatizarea este una dintre problemele cu care se confrunta persoanele cu afectiuni mintale, fapt demonstrat si de studiu. Mai exact, 68,9% dintre respondenti nu ar fi de acord sa locuiasca impreuna cu o persoana care are tulburari psihice si de comportament, iar aproape 45% nu ar accepta ca un pacient sa le fie coleg de serviciu sau prieten. Mai mult, aproape 30% nu ar fi de acord sa locuiasca pe aceeasi strada cu o persoana care are o astfel de afectiune.

in ceea ce priveste tratamentul pe care ar trebui sa il primeasca o persoana cu tulburari psihice si de comportament, 55% dintre cei intervievati au declarat ca ingrijirea unui pacient cu o tulburare grava, cum ar fi dementa, schizofrenia, dependenta de alcool si de droguri, ar trebui facuta in institutii specializate, in timp ce pacientii cu tulburari usoare ar putea fi ingrijiti si la domiciliu.

Avand in vedere rezultatele studiului, s-a ajuns la concluzia ca este necesara si o actualizare a legislatiei astfel incat accesul la tratament si la serviciile sociale integrate oferite de comunitate sa fie mult mai facil. Acest lucru ar ajuta la reintegrarea mai usoara in societate a persoanelor cu tulburari psihice si de comportament.

Studiul „Atitudini si perceptii despre bolile mintale in cadrul populatiei Romaniei” s-a desfasurat in perioada 14 martie – 1 aprilie 2017, pe un esantion de 930 de respondenti cu varsta peste 18 ani.

Articolul precedentZiua Mondiala a Sanatatii 2017: Sa vorbim despre DEPRESIE
Articolul următorRata de vaccinare pentru unele din bolile prevenibile prin vaccinare este sub 80%. OMS recomanda 95%!