Studiu: Cum poate modifica poluarea aerului țesutul pulmonar, crescând susceptibilitatea cancerului

0
536

Oamenii de știință au identificat, în cadrul unui studiu, un mecanism care explică modul în care particulele fine de poluare a aerului ar putea cauza cancerul pulmonar.

Descoperirile ar putea duce la noi abordări pentru prevenirea sau tratarea modificărilor pulmonare inițiale care duc la boală.

Particulele fine (FPM) minuscule, inhalabile, găsite în poluanții atmosferici, au fost recunoscute ca fiind cancerigene de grup 1 și o amenințare substanțială pentru sănătatea globală. Cu toate acestea, mecanismul cauzator de cancer al FPM rămâne neclar.

„În ciuda potențialului său de a provoca mutații, cercetările recente sugerează că FPM nu promovează direct – și chiar poate inhiba – creșterea celulelor canceroase pulmonare”, explică unul dintre autorii studiului, Zhenzhen Wang, cercetător asociat la Universitatea Nanjing (NJU) China.

„Acest lucru sugerează că FPM ar putea duce la cancer prin mijloace indirecte care sprijină creșterea tumorii. De exemplu, unele studii sugerează că FPM poate împiedica celulele imune să se deplaseze acolo unde sunt necesare”, a declarat Zhenzhen Wang.

Pentru a explora această posibilitate, Wang și echipa au colectat FPM din șapte locații din China și au studiat efectele sale asupra principalelor celule imunitare care se apără împotriva creșterii tumorii – numite celule T citotoxice (CTL). La șoarecii cărora li s-a administrat celule canceroase pulmonare care nu au fost expuși la FPM, CTL-urile au fost recrutate în plămân pentru a distruge celulele tumorale. În schimb, la șoarecii ai căror plămâni au fost expuși la FPM, infiltrarea CTL-urilor a fost întârziată – permițând potențial celulelor tumorale să se stabilească în țesutul pulmonar.

Pentru a investiga de ce CTL-urile nu au intrat la fel de repede în plămânii expuși la FPM, echipa a studiat atât celulele T citotoxice, cât și structura țesutului pulmonar. Ei au descoperit că CTL-urile expuse la FPM și-au păstrat capacitatea de migrare, dar că expunerea la FPM a comprimat dramatic structura țesutului pulmonar și spațiile prin care se mișcă celulele imune. Au existat, de asemenea, niveluri mult mai mari de colagen – o proteină care oferă suport biomecanic pentru celule și țesuturi. Când echipa a studiat mișcarea CTL-urilor la șoareci, în țesutul pulmonar expus la FPM, CTL-urile s-au chinuit să se miște, în timp ce cei din țesutul netratat au putut să se miște liber.

O analiză ulterioară a țesutului a arătat că modificările structurale au fost cauzate de creșterea unui subtip de colagen numit colagen IV, dar echipa încă nu știa cum FPM a declanșat acest lucru. Ei au găsit răspunsul când au analizat mai îndeaproape modificările structurale ale colagenului IV și enzima responsabilă pentru producerea lor – numită peroxidază. Această enzimă conduce la un tip specific de reticulare pe care s-a descoperit că expunerea la FPM îl provoacă și îl agravează în țesutul pulmonar.

„Cea mai surprinzătoare descoperire a fost mecanismul prin care a avut loc acest proces”, spune Wang.

„Enzima peroxidază s-a lipit de FPM din plămân, ceea ce a crescut activitatea acestuia. Luate împreună, aceasta înseamnă că oriunde FPM aterizează în plămân, creșterea activității peroxidazei duce la modificări structurale în țesutul pulmonar care pot menține celulele imune departe de celulele tumorale în creștere”, a mai spus acesta.

„Studiul nostru dezvăluie un mecanism complet nou prin care particulele fine inhalate promovează dezvoltarea tumorii pulmonare”, conchide autorul principal Lei Dong, profesor la Școala de Științe ale Vieții, Universitatea Nanjing.

„Oferim dovezi directe că proteinele care se lipesc de particulele fine pot provoca un efect semnificativ și negativ, dând naștere la activitate patogenă. Descoperirea noastră că peroxidaza este mediatorul acestui efect în țesutul pulmonar îl identifică ca o țintă specifică și neașteptată pentru prevenirea bolii pulmonare cauzate de poluarea aerului”.

Articolul precedentExperții OMS recomandă antiviralul produs de Pfizer pentru pacienţii COVID din grupe de risc
Articolul următorCercetare: Excesul de greutate este un risc clar de cancer uterin