Studiu: Combinaţia de vaccinuri AstraZeneca – Pfizer creşte nivelul de anticorpi

0
375

O combinaţie de două vaccinuri anti-COVID-19, bazată pe administrarea unei prime doze de ser AstraZeneca şi pe injectarea la rapel a unei doze de ser Pfizer, a crescut nivelurile de anticorpi neutralizanţi de până la şase ori în comparaţie cu situaţiile în care au fost utilizate două doze de vaccin AstraZeneca, potrivit unui studiu realizat în Coreea de Sud, informează, luni, Reuters.

Studiul a fost realizat pe un grup de 499 de angajaţi din domeniul medical – 100 dintre ei au primit doze mixte, 200 au primit cele două doze ale vaccinului Pfizer, iar restul au fost vaccinaţi cu cele două doze ale serului AstraZeneca.

Toţi voluntarii au dezvoltat anticorpi neutralizanţi, care împiedică virusul SARS-CoV-2 să pătrundă în celule şi să se înmulţească în organism, iar rezultatele constatate în rândul persoanelor vaccinate cu schema mixtă au arătat niveluri similare de anticorpi neutralizanţi cu cele constatate în grupul vaccinat cu serul Pfizer.

Luna trecută, un studiu din Marea Britanie a evidenţiat rezultate similare – o doză de vaccin AstraZeneca urmată de o doză de ser Pfizer au produs cele mai bune reacţii ale celulelor T şi o concentraţie mai mare de anticorpi în comparaţie cu schema de vaccinare ce presupunea administrarea mai întâi a unei doze de vaccin Pfizer şi apoi a unei doze de vaccin AstraZeneca.

Datele obţinute din studiul sud-coreean oferă un sprijin suplimentar deciziilor adoptate în mai multe ţări de a oferi populaţiilor o alternativă pentru cea de-a doua doză a vaccinului AstraZeneca, după ce acest ser a fost asociat cu riscul de apariţie a unor rare cazuri de cheaguri sangvine.

Studiul sud-coreean a analizat, de asemenea, activitatea neutralizantă împotriva principalelor variante îngrijorătoare ale coronavirusului, a anunţat Agenţia pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Coreea de Sud (KDCA).

Niciunul dintre cele trei subgrupuri nu a arătat o activitate neutralizantă redusă împotriva variantei Alfa, identificată în premieră în Marea Britanie, însă cantitatea de anticorpi neutralizanţi a scăzut de 2,5-6 ori împotriva variantelor Beta, Gamma şi Delta, depistate iniţial în Africa de Sud, Brazilia, respectiv în India.

Articolul precedentGCS: 84 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 și două decese, în ultimele 24 de ore
Articolul următorIrlanda: Barurile şi restaurantele, redeschise la interior pentru clienții vaccinați anti-COVID-19