Un studiu aparut in jurnalul Diabetes Care si ulterior publicat in Romania de catre MediHelp International a aratat ca o substanta chimica gasita in unele produse de uz casnic, in cosmetice si in produsele autobronzante poate cauza diabetul. Mai mult, presa din Marea Britanie a raportat ca aceasta substanta poate provoca obezitate, dar si alte tulburari de sanatate.

Potrivit dr. Andrew Li, reprezentant medical la Bupa Health si Wellbeing UK, „cercetarea sugereaza ca expunerea la un grup de substante chimice numite ftalati este asociata cu diabetul de tip 2. Cercetatorii sustin ca, odata ce substanta chimica a fost metabolizata in organism, aceasta poate creste riscul de diabet, afectand modul in care insulina este procesata.”

Pe de alta parte, Zahal Levy, presedintele MediHelp International, spune ca se incearca educarea populatiei in ceea ce priveste protectia si preventia. „Protectia si preventia sunt importante, iar actiunile de prevenire trebuie luate inainte sa se intample ceva rau. Acesta este motivul pentru care ne sfatuim clientii sa cumpere planuri de asigurari private de sanatate adaptate nevoilor si cerintelor lor”, a precizat Zahal Levy.

in timpul studiului, cercetatorii au urmarit expunerea la patru tipuri de ftalati. Rezultatele au aratat ca nivelurile crescute a trei dintre cele patru tipuri au fost asociate cu un risc considerabil de diabet. Studiul a fost realizat atat pe femei, cat si pe barbati. Cu toate acestea, diabetul poate avea si alte cauze, fie ele chimice, alimentare sau legate de stilul de viata. Desi cercetatorii au luat in considerare factorii de risc ce pot cauza diabetul, precum varsta si stilul de viata, este imposibil de stiut la ce alte chimicale sau potentiali factori de risc au fost expusi oamenii de-a lungul vietii lor, sea rata intr-un comunicat de presa remis catre Sanatatea TV.

Dupa cum spun cercetatorii, ftalatii sunt pretutindeni si expunerea este inevitabila. Cu toate acestea, renuntarea la bronzul artificial poate ajuta la reducerea riscului de diabet. De asemenea, oamenii ar trebui sa fie atenti si la expunerea prelungita la soare.