Studiu al unui medic român: SARS-CoV- 2 se multiplică intens la nivelul periostului nazal

0
112
sursa foto Facebook

Purtătorii de virus SARS-CoV 2 exclusiv la nivelul periostului nazal sunt până la un moment dat asimptomatici, necontagioși, nediagnosticabili prin metodele actuale bazate pe recoltarea de material de la nivelul mucoasei și secrețiilor nazale, după cum a arătat medicul primar în medicină nucleară, dr. Mircea Dragoteanu, într-un studiu realizat recent.

Potrivit concluziilor studiului prezentat de dr. Mircea Dragoteanu, purtătorii de virus SARS-CoV 2 exclusiv la nivelul periostului nazal prezintă un risc înalt de a dezvolta COVID-19 în momentul în care multiplicarea virală în pereții foselor nazale și utilizarea unor breșe în sistemul de apărare al organismului-gazdă conduc la invadarea și copleșirea virală a acestuia.

De asemenea, studiul realizat de medicul în medicină nucleară arată că  virusul SARS-CoV- 2 se grefează la nivelul porții de intrare nazale, în periostul foselor nazale, unde principial nu este detectabil prin teste de tip PCR, teste care investighează material prelevat superficial, de la nivelul mucoasei și secrețiilor nazo-faringiene.

Protecția copiilor și a adulților tineri față de instalarea COVID-19

Potrivit aceluiași medic, protecția copiilor și a adulților tineri față de instalarea COVID-19 și față de formele grave sau letale ale bolii este foarte probabil conferită de particularități ale metabolismului fosfo-calcic și ale turn-over-ului osos ridicat al copiilor și adulților tineri, în raport cu persoanele mai mature și cele vârstnice. Aceste particularități nu permit SARS-CoV 2 să transforme pereții foselor nazale la aceste categorii de vârstă într-un mediu propice pentru multiplicarea accelerată și infestarea masivă ulterioară a întregului organism, se arată în concluziile studiului.

De asemenea, medicul a arătat în studiul său că SARS-CoV- 2 se multiplică intens la nivelul periostului, provocând fenomene severe, difuze, de tipul osteomielitei, în matricea osoasă subjacentă din structura pereților foselor nazale.

Studiul medicului Mircea Dragoteanu se numește “OSTEOMIELITA provocată de virusul SARS-CoV 2 la nivelul foselor nazale. Date suplimentare despre patogeneza Covid-19. Mecanismul de invadare a organismului folosind periostul nazal și structurile osoase subjacente ca poartă de intrare și sit de multiplicare masivă”.

De asemenea, în concluziile studiului studiului, medicul arată că este  foarte probabil, ca multiplicarea virusului să fie legată de crearea la nivelul periostului nazal si al suprafeței osoase subjacente a unui mediu biochimic și enzimatic favorizant, hipercalcemic, de care SARS-CoV 2 are strictă nevoie pentru a se multiplica masiv.

O altă concluzie a studiului realizat de medicul român este și discrepanța dintre intensitatea fenomenelor de osteomielită relevate de scintigrafia osoasă în 3 faze și respectiv lipsa simptomatologiei clinice, confirmă caracterul neurotrop, nu numai osteotrop, al virusului SARS-CoV 2.

“Invadând filetele nervoase senzitive, foarte bogate în periost, SARS-CoV 2 blochează fenomenele algice care ar trebui să însoțească osteomielita severă a structurilor osoase nazale, relevată scintigrafic”, se arată în concluziile studiului.

De asemenea, o altă concluzie arată că în mod similar, invadând terminațiile nervoase simpatice de la nivelul microvascularizației periostale, virusul provoacă vasodilatație, cu exacerbarea perfuziei arteriale, relevată de faza I (dinamica precoce) a scintigrafiei osoase în 3 faze.

Dispariția  gustului și a mirosului 

Totodată, studiul mai arată că invazia virală a filetelor nervoase olfactive (respectiv gustative), determină sistarea mirosului (respectiv sistarea gustului).

Medicul mai arată în concluziile studiului său că un element-cheie care trebuie utilizat în blocarea răspândirii în populație a SARS-CoV 2, împiedicarea declanșării Covid 19 la persoanele deja infectate și, probabil, pentru atenuarea gravității bolii deja declanșate, reiese din identificarea osteomielitei nazale difuze descrise mai sus la 9 din 10 pacienți asimptomatici: sterilizarea anti-virală a pereților foselor nazale.

Preparate pe bază de alcool, pulverizate profund intranazal 

Astfel, cele mai accesibile pentru distrugerea virusului cantonat în periostul nazal par să fie la acest moment preparate pe bază de alcool, pulverizate intranazal profund, cu concentrații și posologie care să nu lezeze semnificativ mucoasa nazală, dar cu o ritmicitate care să permită absorbția în mucoasa nazală și de acolo în periost a unei cantități de alcool care să distrugă cât mai mult din masa de particule virale cantonate la nivelul periostului foselor nazale.

O altă concluzie a studiului, prezentată de medicul primar în medicină nucleară este aceea că vitamina D este un protector important, prin împiedicarea sau îngreunarea activării osteoclastelor de către SARS-CoV- 2.

Concluziile prezentate de medic mai arată că procentul devenit în ultimele luni tot mai mare, al pacienților cu imagini “hot nose”, raportat la numărul de pacienți investigați scintigrafic de noi, denotă infectarea cu SARS-CoV 2 a unui procent tot mai mare din populație.

Dr. Mircea Dragoteanu a precizat că investigațiile scintigrafice osoase statice și dinamice în baza cărora a efectuat studiul s-au realizat la Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie ”Prof. Dr. Octavian Fodor” din Cluj-Napoca.

Medicul a preziat că studiul prezentat nu a fost încă publicat, “deoarece am considerat că urgența problemei nu justifică pierderea câtorva luni pentru redactarea articolului și trecerea prin procedurile preliminare publicării”.

Articolul precedentVaccinul antiCOVID-19: Moderna ar fi conceput serul din ianuarie, dinaintea declarării pandemiei
Articolul următorCare sunt pașii pentru a salva viața unei persoane aflate în stop cardio-respirator