STUDIU: 42% dintre copii au fost expuși la riscuri în mediul virtual, pe fondul pandemiei de coronavirus

0
199

Cele mai întâlnite riscuri în mediul online au fost dependența de internet, 54,1%, știrile false, 39,5%, și cyberbullying-ul, 25,8%. Un procent de 42,4% dintre copii spun că au întâmpinat probleme în cadrul navigării pe internet, potrivit Organizației Salvați Copii.

Studiul „Impactul crizei COVID-19 și al carantinei asupra copiilor din România”, realizat de Organizația Salvați Copiii, arată că trei din zece copii spun că au petrecut zilnic mai mult de șase ore pe internet, în perioada pandemiei. „De când am început să postez video-uri pe YouTube, acum trei ani, toți colegii mei au început să râdă de mine și online și în clasă. De atunci am ajuns să mă lupt cu depresia, probleme de încredere și anxietate. Vreau să îmi recapăt încredrea, să scap de depresie și să fac ce îmi plăcea foarte mult.”, a spus Marius, adolescent, 14 ani, potrivit Organizației Salvați Copiii.

„Este esențial ca și părinții să fie permanent informați”

Pentru a îi ajuta pe copii să depășească aceste obstacole și pentru a veni în sprijinul lor, precum și cel al părinților, Organizația Salvați Copiii a lansat, miercuri, 11 noiembrie 2020, campania „Creștem o generație fără frică”

Obiectivul campaniei este acela de a aduce în atenția părinților principalele riscuri din mediul online care îi vizează pe copii, de a le oferi sfaturi practice și resurse care să îi ghideze, dar și de a le arăta că nu trebuie să se descurce singuri. Chiar și cei mai conectați la mediul online dintre părinți au la rândul lor temeri și incertitudini, se găsesc uneori în situații pe care nu știu cum să le gestioneze și apelează la sfaturile specialiștilor.

„De peste 10 ani, Organizația Salvați Copiii promovează o utilizare a Internetului care să le permită tuturor copiilor o experiență digitală sigură și utilă. Pentru aceasta, este esențial ca și părinții să fie permanent informați cu privire la activitatea copiilor din mediul online și riscurile la care aceștia sunt expuși, dar și să găsească cele mai potrivite sfaturi și răspunsuri pe care să le ofere atunci când cei mici ajung în situații complicate și au nevoie de ajutorul lor”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președintele Executiv Salvați Copiii România.

Ea a mai subliniat că oricât am fi de conectați, oricât de multe informații am avea despre lumea digitală, vom fi la un moment dat puși în situația de a nu ști cum să îi sprijinim pe copii când vine vorba de utilizarea internetului.

„Ne dorim ca prin campania „Creștem o generație fără frică”, să îi îndemnăm pe părinți să se informeze corect, direct de la experți, fără teama că ar putea greși sau că nu sunt suficient de pregătiți să abordeze aceste teme cu copiii lor.”, a adăugat Gabriela Alexandrescu, președintele Executiv Salvați Copiii România.

Campania „Creștem o generație fără frică” este derulată în cadrul programului european Ora de Net și vine ca o continuare firească a campaniei „O lume fără frică”, demers susținut de Alina Eremia, Irina Rimes, Mimi, Deliric și Alex Dărăgiu, ce a avut ca scop susținerea copiilor care au experimentat situații de cyberbullying.

Linie de consiliere pentru părinți

Părinții pot accesa platforma www.farafrica.ro, unde vor descoperi sfaturi utile, resurse, mesajele transmise de susținătorii campaniei, precum și modalitățile prin care pot contacta psihologii și specialiștii liniei de consiliere ctrl_AJUTOR.

„Am constatat că în ultimul timp TikTok a devenit o mare problemă, iar copiii noștri se expun în mod periculos. Evident, fiecare dintre noi am încercat să vorbim cu ei, și cadrele didactice s-au implicat, dar simțim că nu este suficient. Avem nevoie de îndrumare!” a spus Cătălina, părinte a doi copii.

Evenimentul online de lansare a campaniei a fost moderat de președintele executiv al Organizației Salvați Copiii, care i-a avut ca invitați pe Dana Rogoz, Ela Crăciun, Ioana Chicet-Macoveiciuc (Prințesa Urbană) și Cristian China-Birta. Ei au discutat despre pericolele din mediul online la care sunt expuși copiii în această perioadă și au oferit exemple despre cum gestionează fiecare, în familie, utilizarea dispozitivelor digitale.

Articolul precedentCE a încheiat contractul pentru 300 de milioane de doze de vaccin antiCOVID produs de Pfizer-BioNTech
Articolul următorAchiziţie de aparatură de aproape 900.000 de lei, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad