Stresul emoțional și afectarea inimii

0
156

Stresul emoțional, care poate fi provocat de durere, furie, pierderea sau moartea unei persoane dragi, abuz domestic, certuri aprinse, boli fizice sau intervenții chirurgicale, poate avea un impact atât de mare încât să ai impresia că inima pur și simplu ți se frânge, atrag atenția specialiștii.

Sindromul inimii frânte, cunoscut și sub numele de takotsubo sau cardiomiopatie indusă de stres, afectează doar o parte a inimii, perturbând temporar funcția sa obișnuită de pompare. Restul inimii continuă să funcționeze corect sau chiar se poate strânge sau contractă mai puternic, potrivit MayoClinic.

Cu tratament, sindromul inimii revine la normal de obicei în câteva zile sau săptămâni.

Stresul emoțional poate crește nivelul hormonilor de stres, cum ar fi cortizolul, care joacă un rol major în insuficiența cardiacă indusă de stres, deși nu se știe exact de ce sau cum.

Potrivit Mayo Clinic, această afecțiune apare mai frecvent la femei după menopauză. Cu toate acestea, afectează și femeile tinere, dar și bărbații. Persoanele cu anxietate sau depresie sunt, de asemenea, expuse unui risc mai mare. Boala de inimă rămâne ucigașul numărul unu pentru bărbați și femei, așa că oamenii de toate vârstele ar trebui să o ia în serios.

Sindromul inimii frânte imită un atac de cord și, asemenea unui atac de cord, durerea în piept este cel mai frecvent simptom. Alte simptome includ:

  • Dificultăți de respirație
  • Pierderea cunoștinței sau leșin
  • Bătăi rapide sau neregulate ale inimii sau palpitații

Persoanele cu sindromul inimii frânte, de obicei, nu au boală coronariană sau artere cardiace blocate. Prin urmare, medicul va evalua cauza și va determina îngrijirea adecvată.

Tratamentul cardiomiopatiei induse de sters poate necesita medicamente speciale pentru inima. Cu aceste medicamente, mușchiul inimii se recuperează de obicei rapid, fără deteriorare permanentă. Cu toate acestea, sindromul inimii frânte poate recidiva după un alt eveniment stresant.

Pentru a preveni un alt episod, pot fi necesare medicamente pentru inimă. De asemenea, este important ca stresul emoțional să fie gestionat foarte bine, atrag atenția specialiștii.

Articolul precedentInsecuritatea alimentară a dublat probabilitatea de a renunța sau amâna îngrijirea medicală în timpul primului an de pandemie de COVID-19 în SUA
Articolul următorMS: 686 cazuri noi de COVID-19, în ultimele 24 de ore