in general statinele sunt administrate persoanelor care sufera de o boala de inima, cum ar fi cardiopatia, insa ele pot fi utilizate chiar si in tratamentul persoanelor care sufera de depresie. Statinele, medicamente care ajuta la scaderea nivelului de colesterol, reduc riscul ca pacientii cu boli cardiovasculare sa sufere de depresie.

Oamenii de stiinta din Statele Unite ale Americii au tinut sub observatie, timp de sase ani, un grup de aproximativ o mie de persoane care se confruntau cu cardiopatia si care beneficiau sau nu de administrarea de statine. Rezultatele ulterioare au aratat ca 19% dintre pacientii carora le fusesera administrate statine au suferit de depresie, spre deosebire de 28% dintre pacientii care nu beneficiasera de aceasta metoda terapeutica.

Cu toate acestea, cercetatorii americani nu au o explicatie clara referitoare la efectul statinelor asupra depresiei, din acest motiv se impun si alte studii, pentru a intelege mecanismul prin care actioneaza aceste medicamente. O ipoteza ar fi prevenirea aterosclerozei la creier, fenomen care ar contribui la instalarea depresiei la bolnavii cardiaci. Aceasta descoperire este importanta prin simplul fapt, ca efectul suplimentar al statinelor ar putea imbunatatii strategia de scadere a simptomelor depresiei la bolnavii cardiaci si riscurile cardiovasculare la pacientii depresivi ar beneficia de o mai buna abordare.