SRRM, despre decontarea serviciilor de recuperare medicală pentru pacienții cu dizabilități

  0
  116

  Pacienții cu dizabilități din România au acces la mai multe servicii medicale de reabilitare medicală, decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), a transmis, miercuri, Societatea Română de Reabilitare Medicală (SRRM), cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la înființare.

  Potrivit sursei citate, în urma discuţiilor dintre Ministerul Sănătății, CNAS şi SRRM, s-a produs o schimbare fundamentală a contractului cadru în acordarea serviciilor de reabilitare medicală persoanelor cu dizabilităţi.

  „Noutatea care ne bucură este că din martie, decontarea serviciilor medicale în ambulatoriul de specialitate Medicină Fizică şi de Reabilitare se face prin plata prin tarif pe serviciu medical exprimat în puncte, la fel ca la celelalte specialităţi clinice, şi nu prin tarif pe serviciu medical exprimat în lei, la valori mult mai mici faţă de alte specialităţi şi care permitea tratarea unui număr redus de pacienţi în fiecare lună. Această modificare permite ca de acum şi medicii de Medicină Fizică şi de Reabilitare să poată efectua în cabinet diverse proceduri diagnostice sau terapeutice, să poată prescrie servicii conexe efectuate de psiholog sau fizioterapeut, să poată face pacienţilor ecografii dacă au competenţă pentru acest lucru.” a declarat Conf. Univ. Dr. Adrian-Costin Bighea, actual trezorier şi fost preşedinte al SRRM, citat într-un comunicat de presă.

  Hotărârea de guvern care a modificat contractul-cadru privind acordarea asistenţei medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate a revizuit şi lista afecţiunilor pentru care pot fi acordate servicii de medicină fizică şi de reabilitare. Astfel, au fost adăugate noi proceduri de medicină fizică şi de reabilitare care se pot face în baza de tratament, informează sursa citată.

  „Sunt şi multe alte solicitări care nu au putut fi introduse în actualul contract cadru şi care rămân pentru a fi negociate în viitor. De pildă, actualizarea valorii de decontare a procedurilor fizicale în baza de tratament. Este de-a dreptul absurd ca o procedură fizicală care necesită personal calificat şi echipamente medicale scumpe să fie decontată de CAS cu 7 lei. O altă problemă majoră este modificarea perioadei pentru care se decontează procedurile specifice de medicină fizică şi de reabilitare, care este de 21 zile/an/asigurat. Această prevedere nu ţine seama de diagnosticul pacientului şi de severitatea dizabilităţii, fiind total discriminatorie pentru pacienţii noştri”, a mai precizat Conf. Univ. Dr. Adrian-Costin Bighea.

  Medicina Fizică şi de Reabilitare (MFR) este specialitatea ce se ocupă cu prevenţia, diagnosticul, tratamentul şi managementul reabilitării persoanelor cu dizabilităţi. Scopul ei este să amelioreze calitatea vieţii şi să redea funcţionalitatea pacienţilor.

  Potrivit sursei citate, afecţiuni generatoare de dizabilitate sunt:

  • cronice (neurologice, ortopedice, respiratorii, reumatologice, cardio-vasculare, oncologice etc.)
  • post-traumatice (osteo-articulare, ale sistemului nervos etc.)
  • altele – arsuri, postCOVID etc.

  Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, reabilitarea trebuie considerată o strategie de sănătate publică a acestui secol şi nu se adresează doar persoanelor cu deficienţe fizice, ci mai degrabă este un serviciu de sănătate de bază pentru orice pacient cu o dizabilitate după o afecţiune cronică sau post-traumatică, care îi limitează funcţionarea.

  „Reabilitarea medicală a ţinut mereu pasul cu tehnologiile inovatoare. În ultimii ani, în contextul pandemiei de COVID-19 a intrat puternic în lumina reflectoarelor şi pe bună dreptate. Se ştie că infecţia cu SARS – CoV-2 este o boală cu afectare multiplă de organe, care poate lăsa sechele complexe, multiple, respiratorii, cardiace, neurologice, musculoscheletale, cognitive şi care poate duce la dizabilitate şi la scăderea calităţii vieţii. Specialiştii în Medicina Fizică şi de Reabilitare Medicală pot face evaluarea şi managementul terapeutic al dizabilităţii date de COVID-19” , a declarat prof. dr. Mihai Berteanu, preşedintele SRRM.

  În România sunt peste 1.500 de specialişti în medicină fizică şi de reabilitare şi peste 350 de rezidenţi în pregătire.

  Articolul precedentLista spitalelor din București care vor asigura asistența medicală de urgență în a doua zi de Rusalii
  Articolul următorNoul booster al vaccinului Moderna produce o reacţie imunitară puternică împotriva variantei Omicron