Filmul ”Care dintre noi” a avut premiera în urmă cu o lună, a fost difuzat deja de cinci ori pe paginile unor ONG-uri partenere dar a fost cerut și de cel mai important grup suport din America sau de unul din cele mai importante ONG-uri din Europa, “Think Pink Europe”.

Mai mult, cântărețul și compozitorul Harry Styles, căruia îi aparține muzica filmului ”Care dintre noi?”, a cedat drepturile de autor pro bono filmului scris și regizat de Chris Simion – Mercurian.

Filmul “Care dintre noi” propune o altă abordare, arată o altă latură a acestei boli, o perspectivă luminoasă, plină de umor și speranță atât pentru cei care trec direct prin boală, pentru însoțitorii acestora cât și pentru cei care nu au avut de-a face cu ea. Este mai degrabă un film despre bucuria de a trăi indiferent ce-ți oferă viața, despre acceptarea bolii ca dar, despre depășirea limitelor și cunoașterea unor noi fețe ale ființei noastre. ”Care dintre noi?” pentru că nu știm niciodată care dintre noi, se arată într-un comunicat de presă.

”Cancerul nu este o boală. Este o călătorie, e o oportunitate.  Filmul este modul meu de a le reaminti oamenilor că au în sine o putere nebănuită de a trece un obstacol greu. Trebuie doar să aibă răbdare, să nu se panicheze. Boala asta conține o experiență majora, cu delete total dar exista situații mult mai dramatice decât cancerul. În afara de asta, viață e frumoasă cu tot ce vine la pachet, nu doar cu ceea ce ne convine nouă. Ceea ce nu coincide cu agenda noastră, imprevizibilul, poate să ne aducă de fapt o schimbare profunda în bine. Doar să lăsăm să se întâmple. Să nu ne opunem”, spune Chris Simion – Mercurian.

În film joacă actorii Maia Morgenstern, Marius Manole, Ilona Brezoianu, Crina Semciuc, dar și Delia Grigoroiu – pacientă, Georgiana Popescu – asistentă, Eva Spiru – studentă la medicină și copilul Alexandra Mercurian. Sunet: Ștefan Mămurean. Director de imagine: Cristi Enache. Montaj: Total Image Solutions. Scenograf: Maria Miu. Text și regie: Chris simion – Mercurian. Partenerii proiectului sunt Brystol Myers Squibb si Novartis. Producători: Grivița 53, Fundația Renașterea și Pacientul 2.0. Co-producători: Asociația R.O.Z. și Întreprinderea de cultură.

”Când lucrezi cu Chris simți încredere, simți că e nevoie de tine, simți că ai un sens. Nu e pur și simplu un alt proiect, desi toți avem nevoie de proiecte, de spectacole, de filmări, de personaje, de continuitatea activității noastre. Înainte de orice alte considerente mi-a dat un rost pentru care să exist, pentru care să lucrez, pentru care să-mi pun întrebări. Acest film e că un suport, e o susținere și sper că vă alina o parte din angoasele, din neliniștile, din spaimele, din tenebrele ce sporesc gravitatea și impactul pe care-l are boala asupra omului”,  spune Maia Morgenstern.

Luni a avut loc și o conferință de presă în care au fost expuse detalii despre gestul cântărețui Harry Styles pentru filmul „Care dintre noi”și despre planurile pentru 2021.

”Mesajul este despre a nu renunța și să crezi că poți să faci orice atât timp cât vrei să îți trăiești viața și să te bucuri de tot ce ai. Poate pot părea niște maxime din curentul acesta de positive thinking, dar sunt niște vorbe pe care eu le-am trăit intens și dacă nu aș fi crezut cu adevărat că vreau să îmi trăiesc viața așa cum este ea, cu bune și rele, nu cred că aș fi fost aici acum”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă online Delia Grigoroiu, peședinte Asociatia ROZ.

”Este un proiect excepțional în care Fundația Renașterea s-a implicat cu toată inima, un proiect care a fost determinat de experiența prin care Chris a trecut ca pacient oncologic, ca femeie care a învins cancerul de sân și arată că acest diagnostic nu este o condamnare, că din această experiență poți să crești, poți să înveți și te poți bucura de darul vieții după diagnostic și după tratament”, a subliniat Mihaela Geoană, președinte Fundația Renașterea.

”Mesajul meu pentru toți și pentru pacienți este să nu contenească să fie curioși și să învețe despre ceea ce li se întâmplă și să facă acest lucru de la medici și de la pacienți pe care îi văd echilibrați. (…) Căutați oameni care vă pot învăța din experiența lor, oameni care au avut medicii aproape”, a mai subliniat Lucian Ioniță, Pacientul 2.0.

Următoarea difuzare va fi pe 30 decembrie, ora 20.00, pe pagina de facebook Asociatia ROZ.