Sprijin de 80 milioane euro pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19, acordat de Comisia Europeană

0
58

Comisia Europeană va acorda un sprijin financiar de până la 80 de milioane de euro către compania CureVac, un dezvoltator de vaccinuri  din Tübingen, Germania, pentru a intensifica dezvoltarea şi producţia unui vaccin împotriva COVID-19, potrivit unui comunicat de presă al CE.

Preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, şi comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel, au discutat cu managementul CureVac prin videoconferinţă.

Sprijinul urmează să fie acordat sub forma unei garanţii a UE pentru un împrumut BEI evaluat în prezent la o valoare identică, în cadrul InnovFin, mecanismul de finanţare pentru boli infecţioase din cadrul programului Orizont 2020.

”În această criză a sănătăţii publice, este extrem de important să sprijinim cercetătorii noştri de prim rang şi companiile din domeniul tehnologiei. Suntem hotărâţi să punem la dispoziţia CureVac finanţarea necesară pentru a intensifica dezvoltarea şi producerea unui vaccin împotriva Coronavirusului. Sunt mândră că avem astfel de întreprinderi precum CureVac în UE. Casa lor este aici, însă vaccinurile lor vor fi în beneficiul tuturor, atât în Europa, cât şi în afara ei”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele comisiei Europene.

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, a declarat: ”Sprijinirea cercetării şi a inovării de înaltă calitate din UE este o parte esenţială a răspunsului nostru coordonat împotriva răspândirii virusului. În 2014, CureVac a câştigat cel dintâi premiu al UE pentru stimularea inovaţiei. Ne angajăm să sprijinim în continuare cercetarea şi inovarea la nivelul UE în aceste momente critice. Ştiinţa şi inovarea în Europa se află în centrul politicilor noastre de protejare a sănătăţii oamenilor.”

La rnsul său, Ambroise Fayolle, vicepreşedintele pentru inovare al Băncii Europene de Investiţii, a declarat: ”BEI este şi rămâne Banca UE pentru inovare, chiar mai mult ca niciodată în contextul crizei actuale din domeniul sănătăţii. Datorită unui parteneriat puternic şi fructuos cu Comisia de-a lungul timpului în domeniul instrumentelor financiare pentru cercetare şi inovare (InnovFin), suntem hotărâţi să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a susţine nevoile CureVac în beneficiul cetăţenilor UE şi nu numai”.

Cine este CureVac

Înfiinţată în anul 2000, CureVac este o companie biofarmaceutică germană care a dezvoltat o tehnologie nouă pentru a depăşi unul dintre cele mai mari obstacole în calea utilizării vaccinurilor: nevoia de menţinere stabilă fără refrigerare.

Tehnologia sa pentru vaccinuri se bazează pe molecule de ARN mesager (ARNm), care stimulează sistemul imunitar. Studiile preliminare au demonstrat că tehnologia poate constitui o reacţie rapidă la COVID-19.

”În cazul în care va fi demonstrat acest lucru, milioane de doze de vaccin ar putea fi produse la costuri scăzute în unităţile de producţie existente ale CureVac. CureVac şi-a început deja programul de dezvoltare a vaccinurilor împotriva COVID-19 şi estimează lansarea testelor clinice până în iunie 2020”, a transmis Comisia Europeană.

Sprijinul acordat CureVac face parte din răspunsul al UE în ceea ce priveşte ameninţarea COVID-19 la adresa sănătăţii publice.

În strânsă colaborare cu industria, Comisia a mobilizat până la 140 de milioane de euro în fonduri publice şi private pentru a sprijini cercetarea de urgenţă.

La 6 martie, Comisia a anunţat că a selectat 17 de proiecte care implică 136 de echipe de cercetare pentru a primi o finanţare totală de 47.5 de milioane de euro din programul său de cercetare şi inovare Orizont 2020.

Echipele vor lucra la elaborarea de vaccinuri, tratamente noi, teste de diagnosticare şi sisteme medicale menite să prevină răspândirea Coronavirusului.

În plus, Comisia a alocat până la 45 de milioane de euro pentru cercetare privind vaccinurile şi tratamentele prin intermediul unei cereri de propuneri publicată la 3 martie, prin Iniţiativa privind medicamentele inovatoare (IMI), care urmează să fie completată de industria farmaceutică, ajungându-se la aproximativ 90 de milioane de euro.

În ultimii ani, Comisia Europeană a investit foarte mult în cercetare pentru a se pregăti exact pentru acest tip de urgenţă de sănătate publică. În prezent, mai multe proiecte finanţate de UE contribuie în mod activ la activităţile de pregătire şi răspuns europene şi mondiale

 

Articolul precedentServicii de îngrijire la domiciliu, pentru bucureștenii cu afecțiuni cronice
Articolul următorCreștere ușoară a numărul de cazuri noi de coronavirus, în Coreea de Sud