Spitalului “Prof. Dr. Eduard Apetrei”, Buhuși: Mănușă robotizată cu sistem de preluare a greutății membrului superior pentru pacienții cu pareză (VIDEO)

0
223
„Pare desprins din filmele S.F. dar nu e!” – anunță cu satisfacție reprezentanții Spitalului “Prof. Dr. Eduard Apetrei” Buhuși după ce, în această vară, se inaugura unul dintre cele mai noi echipamente medicale din Laboratorul de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie din cadrul unității medicale, mănușa robotizată cu sistem de preluare a greutății membrului superior la un pacient in vârstă de 19 ani cu o neuropatie de nerv radial.
Pacientul s-a prezentat pentru deficit de extensie a degetelor mâinii drepte și a efectuat deja prima ședință de kinetoterapie asistată in vederea creșterii mobilității, coordonării și imbunătățirea independenței funcționale.
Echipamentul amintit se adresează pacienților cu pareză/plegie la nivelul membrelor superioare cauzate de leziuni la nivelul sistemului nervos central (ex: accident vascular cerebral) și periferic (leziuni ale plexului brahial sau a nervilor periferici ai mâinii) iar printre beneficiile clinice se numără creșterea amplitudinii de mișcare concomitent cu creșterea forței, prevenirea contracturilor și a retracțiilor musculo-tendinoase.
Acesta este reprezentat de o mănușă ușoară și confortabilă ce stabilizează articulațiile mâinii, în timp ce detectează mișcările active voluntare: „În funcție de necesitate, mișcarea poate fi declanșată de mănușa robotică (mobilizare pasivă) sau chiar de pacient (jocuri active), realizând flexia și extensia degetelor in funcție de parametrii personalizați. Mobilizarea este însoțită de stimulare multisenzorială (animație 3D, efecte sonore, acompaniament muzical, ghidare vocală, interacțiune cu obiectele), astfel încât să se asigure implicarea pacientului și să extindă zonele corticale atinse de mecanismele de neuroplasticitate” – transmit reprezentanții instituției.

Proiect finanțat de Ministerul Sănătății și autoritățile locale din Bacău

Proiectul de dotare a specialității amintite a fost inițiat de spitalul buhușean, finanțarea fiind de la Ministerul Sănătății iar cofinanțarea de la Consiliul Județean Bacău și Primaria/ Consiliul Local Buhuși. „Valoarea proiectului este de mai multe milioane de lei și va duce la diversificarea serviciilor medicale pe această structură, servicii medicale de calitate și atragerea de pacienți către spitalul din Buhuși. Politica de management este una care se axează pe pacienți și nevoile lor, pe atragerea de resursă umană, dotarea cu aparatură și echipamente medicale, condiții bune de cazare, curățenia și dezinfecția fiind cele de la care nu se face rabat” – mai precizează aceștia.
Specialitatea Balneofizioterapie dispune de personal medical competent printre care și dr. Ligia Ionescu, medic primar specialitatea Recuperare, medicină fizică și balneologie si dr. Andrada Irina Lichi, medic specialist medicină fizică și de reabilitare.
Articolul precedentInvestigație imagistică în premieră la Spitalul Clinic CF Timișoara
Articolul următorROCCAS II: Cancerul de colon poate fi prevenit? Testări gratuite în această lună